Ruski klasici koji će vam pomoći da se izborite sa različitim životnim situacijama

 Ruski klasici koji će vam pomoći da se izborite sa različitim životnim situacijama

Smrt Ivana Iliča, Lav Tolstoj

Ukoliko u nekom trenutku pomislite da ste izgubili kompas u životu, ova knjiga će vam pomoći da se ponovo vretire na pravi put.
Prateći život bolesnog službenika, autor do najsitnijih anatomskih detalja opisuje proces smrti tokom kojeg glavni junak shvata da je život živeo uzalud. Iako je živeo “po svim pravilima”, lišen je svega što ima veze sa duhovnošću, i u svemu vidi prevaru i licemerje. Ova knjiga idealno opisuje strah od smrti, u trenutku kada znamo da nam se približava. Pisac Vladimir Nabokov smatra da je ovo najsavršenije Tolstojevo delo.

Kapetanova kći – Aleksandar Puškin

Glavna pouka koju ćete čitajući ovu knjigu izvući jeste da dobra dela nikad nisu uzaludna, i da su uvek stostruko nagrađivana.
Kako je u jednoj snežnoj oluji potpunom strancu dao svoj kaput, Pjotr Grinjev pomišlja da je napravio veliku glupost. Međutim, upravo taj čin mu je kasnije spasao život. Ovo je priča o ljubavi, časti i dužnostima, smeštena u veoma zanimljiv period ruske istorije – vreme seljačke bune protiv cara Petra III, predvođen Jemeljenom Pugačevim.

Tihi Don, Mihail Šoholov

Roman se smatra najvećim delom dvadesetog veka, čija su četiri dela nastajala u razmaku od 15 godina. Kako je Šoholov detinjstvo proveo na Donu, nije ni čudo što je upravo on sa kozacima glavna tema njegovih romana. Malo, mirno kozačko selo, potpuno poremeti Oktobarska revolucija i civilni rat. Pripremite se da kroz ove četiri knjige proživite odlazak voljenih, razdor koji nastaje između porodica, situacije u kojima je brat spreman da ubije brata. Šoholov je za ovaj roman dobio Nobelovu nagradu, u čijem obrazloženju stoji “Za umetničku snagu i istinitost, kojima je u svojoj donskoj epopeji opisao istorijsku epohu života ruskog naroda”.

Višnjik, Anton Čehov

Jedna ruska porodica primorana je da proda svoje imanje usled loše ekonomske situacije, međutim, problem nastaje kada vlasnica saznaje da će višnjik koji okružuje imanje biti posečen. Utučena tom činjenicom, smatra da će ceo život izgubiti smisao. Zapravo, nije reč samo o višnjiku, već junakinja nije spremna da nastavi dalje sa svojim životom i da se pomiri sa novonastalim stanjem. Ukoliko u životu prolazite kroz period u kom vam je teško da iza sebe ostavite nešto što ste gradili dugi niz godina, neka vas ovo delo Čehova inspiriše, i podstakne na promenu.

Tamne ulice, Ivan Bunin

Ovo je romantična priča o dvoje ljudi, ali i posledicama koje nastaju ako ” propustite šansu koju vam sudbina pruža samo jednom”.
Iako dramatična, ova priča govori o vanvremenskoj ljubavi dvoje glavnih likova koja je, bez obzira na to što je bila osuđena na propast, opstala i vodila ih kroz život. Pouka koju ćete izvući iz ovog, u navratima erotičnog romana, jeste da je ljubav osećanje koji svako od nas doživljava drugačije i snaga koja nas uprkos svemu pokreće u životu.