Koko Šanel, simbol jednostavnosti i istinske elegancije (FOTO)

 Koko Šanel, simbol jednostavnosti i istinske elegancije (FOTO)

 

Međutim, njeni kostimi od tvida, prošivene kožne torbe i haljine i dan danas predstavljaju simbol stila u svetu mode.

https://www.instagram.com/p/BicthUrglRi/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BgG-o5egCs2/?utm_source=ig_web_copy_link

Rođena je kao Gabrijela Bonur Šasnel u francuskom gradu Saumuru 1883. godine, koja će kasnije kreirati jednostavnu, ali elegantnu odeću.  Čuveno prezime nastalo je greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel.

Koko je kreirala garderobu koja oslobađa žensko telo od, u to vreme, restriktivnih korseta i slobodno prati liniju tela.

https://www.instagram.com/p/BrAp5LIF3ae/?utm_source=ig_web_copy_link

Uzela je crni krep, koji su nosile samo udovice i napravila šik malu crnu haljinu, koja je danas obavezna u ormaru svake žene. Tokom svoje šezdesetogodišnje karijere, demokratizovala je modu kroz svoje avangardne dizajne i ličnu filozofiju o onome što je konstituisano kao stil.

https://www.instagram.com/p/BkdBkJDAsj1/?utm_source=ig_web_copy_link

“Jednostavnost je ključ istinske elegancije. Svojom odećom dala sam ženama nov smisao slobode. Odjednom su mogle prijatno da se osećaju u svom telu dok su ranije bile stegnute različitim korsetima i pojasevima“, objasnila je svoju modnu filozofiju.

Ona je drago kamenje na odeći podigla na sofisticirani nivo, kada je dizajnirala kostim od tvida ukrašen zlatnim dugmićim oko vrata.

Breton, ili popularne mornarske majice, pretvorila je u neizostavni odecni komad svake žene, u kombinaciji s pantalonama širokih nogavica.

Ukratko, ova sićušna žena napravila je modnu revoluciju.

https://www.instagram.com/p/BlyANxUg3c7/?utm_source=ig_web_copy_link

Uprkos tome što je zatvorila svoju modnu kuću i otišla u penziju 1939. godine, kada je Kristijan Dior 1954. godine debitovao sa svojom linijom “New Look”, koja je isticala izuzetno uzan struk, Šanel je bila ogorčena zbog nametanja mišljenja da žena mora imati vitku liniju i tanak struk.

https://www.instagram.com/p/BnG-QHGgOb7/?utm_source=ig_web_copy_link

Zbog toga je u 71. godini ponovo počela da radi i kao odgovor na ovo nastao je legendarni Šanel komplet, sako i suknja od tvida. Danas, Šanelov komplet od tvida označava i stil i udobnost, a nosile su ga Džeki Kenedi, vojvotkinja od Vindzora Volis Simpson, princeza Dajana, a danas je po njemu prepoznatljiva Brižit Makron.

Kada je 1971. godine umrla u 88. godini života, modna kuća Šanel zapala je u krizu. Tek kada je 1983. godine Karl Lagerfeld imenovan za kreativnog direktora, kompanija izlazi iz krize, i postaje stabilna i jedinstvena kao i pre smrti svog osnivača.

https://www.instagram.com/p/Bogfnw2gMjV/?utm_source=ig_web_copy_link

Ne želeći da se oslanja na prošlost, Lagerfeld je gledao u budućnost i fokusirao se na kolekcije koje su bile spremne za nošenje. Njegove skice visoke mode bile su toliko detaljne i potpune, da su sadržale precizne instrukcije o dugmadima.

https://www.instagram.com/p/BebOzo2AXIs/?utm_source=ig_web_copy_link

Kolekcije su proširene tako da uključuju i mušku odeću. Lagerfeld je uspeo da pređe lukav put zadržavanja nasleđa brenda Šanel, dok ga je odlučno održavao ažurnim i relevantnim, čak je uveo i farmerke.

https://www.instagram.com/p/BrGCwSoFoPO/?utm_source=ig_web_copy_link

Šanel je predvodila ponovno oživljavanje visoke mode, otkupivši specijalističke ateljee u kojima se šio vez, perje i perle tipićne za njene dragocene kreacije. Iako kolekcije spremne za nošenje donose prihod, ovo je ipak srce Šanela.

https://www.instagram.com/p/Bkxt0l1gaHT/?utm_source=ig_web_copy_link

Oslanjajući se na nasleđe najpoznatijeg svetskog parfema “Chanel No 5″, koji je Koko lansirala 1921. godine, Lagerfeld je uveo niz novih mirisa, uključujući Chanel Coco 1992. godine. ”

https://www.instagram.com/p/Bp2KWeqlS7g/?utm_source=ig_web_copy_link

Koko Šanel je imala veliki broj udvarača, ljubavnika i bračnih ponuda, ali se nikada nije udavala. Dali, Pikaso, Stravinski bili su fascinirani njenom pojavom i avangardnim stavovima.

Koko je bila u vezi i sa ruskim plemićem Dmitrijem Pavlovičem, a za vojvodu od Vestminstera, Hjua Ričarda, skoro da se i udala. Odustajanje od udaje objasnila je rečima: „Do sada je bilo nekoliko vojvotkinja od Vestminstera, ali samo je jedna Koko.“