Poznati neurolog savetuje: Pozitivne misli mogu vas zaštititi i od najtežih bolesti

 Poznati neurolog savetuje: Pozitivne misli mogu vas zaštititi i od najtežih bolesti

Kao rezultat hroničnog stresa, stalne anksioznosti, osećaja zavisti, mržnje, ljutnje, pH vrednost u ljudskom telu postaje kisela, odnosno pogodna za razvoj različitih vrsta bolesti, uključujući i rak. Ovo stanje uzrokuje žarišta upale, slabi imuni sistem, što znači da osoba postaje laka meta za bakterije i mikrobe koje uzrokuju bolesti.

Osećaj straha može čak i da ubije osobu.

Setite se čuvenog Aviceninog eksperimenta sa dva jagnjeta: Dva jagnjeta iz istog legla su stavljena u dva kaveza i hranjena potpuno isto. Nasuprot jedog jagnjeta stavili su kavez sa vukom. Na početku eksperimenta, oba jagnjeta su imala približno istu telesnu težinu. Posle izvesnog vremena, jagnje, koje nije videlo vuka, bilo je raspoloženo i debelo. Drugo, koje je stalno viđalo vuka, postalo je depresivno, nepokretno i mršavo. Ovaj eksperiment dokazuje da mentalno stanje ima veliki uticaj na fiziološko stanje tela.

Foto: Shutterstock

Kako se zaštititi od negativnih emocija? Evo šta sam profesor Dulkan kaže o ovome:

“Pokušajte da kontrolišete negativne misli i emocije. Nemojte da se ljutite, nemojte da se nervirate, tretirajte sa razumevanjem greške drugih. Ako osoba nije u pravu, pokušavam da mu oprostim. Opraštajmo više, jer oproštaj na fiziološkom nivou čini pH alkalnim, odnosno, povoljnim za zdravlje. Naravno, vi ćete patiti i biti pod stresom. Ali zapamtite: svaki minut anksioznosti ubija hiljade ćelija u vašem telu.

Svakog sata, uzmite pauzu od 10 minuta, duboko udahnite, pokušajte da očistite sopstvene misli, zaboravite na brige. Preporučljivo je da napustite kancelariju ili pogledate prekrasan krajolik izvan prozora. Kafu zamenite čajem. Uzmite vreme sa sebe, polako ispijajte piće, uživajte u svakom gutljaju. Tokom vremena, naučićete da se opustite u svakoj situaciji.

Foto: Shutterstock

Ja sam zauzet od jutra do večeri, puno pišem i čitam. Ali kad sam umoran, stojim i pokušavam da se opustim. Sve tehnike relaksacije su zasnovane na disanju. Umor se javlja zbog nedostatka kiseonika u mozgu. Zatvorim oči na nekoliko minuta, duboko udahnem, i zajedno sa izdahom ispustim umor. I tako nekoliko puta. Ne moram da pijem lekove za glavobolju. Samo se opuštam, zamišljam loptu koja zrači toplotom, izlazi iz srca i odlazi do glave, gde mnogo boli. Radim to nekoliko puta, a bol nestaje. ”

Sumnja je prepreka za lečenje!

„Ako želite da budete zdravi, jedite ispravno, vodite aktivan život, ne zaboravite na dobar odmor i san, budite optimistični i verujte u najbolje. Trebalo bi da imate omiljenu stvar kojoj biste mogli da se prepustite, ne prestajte da učite i hranite svoj um, bežite od rutine. Zle misli nas ubijaju, radosne daju život. Potražimo radost, potrebna nam je kao hleb”, piše Dulkan.