Rojters piše o našem Muji: Živahan je dok jede i u dobroj je formi (FOTO)

 Rojters piše o našem Muji: Živahan je dok jede i u dobroj je formi (FOTO)

Aligator Muja, atrakcija Zoo vrta “Dobre nade” stigao je u Beograd godinu dana po njegovom osnivanju, 9. avgusta 1937. godine, kao već odrasla životinja iz nemačkog zoološkog vrta, i smatra se najstarijim živim aligatorom na svetu.

Za Muju se nadaleko čulo, pa je tako i britanska novinska agencija Rojters uradio reportažu o njemu, za kojeg kažu da generacije Beograđana i turista dolaze da ga vide.

“Iako se malo kreće, Muja je i dalje vrlo živahan za vreme obroka i tada ga posetioci mogu videti kako mljacka pacove i prepelice. Međutim, tada pokaže i svoje godine, budući da ponekad promaši kada se baci na svoju metu. Za sada je njegov jedini zdravstveni problem gangrena, koja je dovela do amputacije prednje desne kandže 2012. godine”, piše Rojters.

“On je dobro…i zdrav je. Jede dobro i u dobroj je formi za svoje godine, tako da se nadamo da će tako i ostati još mnogo godina”, rekao je Rojtersu direktor Zoo vrta Srboljub Aleksić.

Rojters navodi da je Muja preživeo bombardovanja Beograda, a da je tokom savezničkog 1944. izgubljena sva zvanična dokumentacija o njegovom transferu u Beograd.

Na sajtu Beo zoo vrta navodi se da je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat, tokom koga je Vrt bio gotovo potpuno razoren.

Muja je u prilično dobroj kondiciji, hrani se jedanput nedeljno i pojede po pet, šest kilograma mesa. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi, navodi se na sajtu.

I vi možete da vidite Muju i sve druge životinje svakog radnog dana od 8 do 20 sati kada je Vrt otvoren. Cena ulaznica je 500 dinara za odrasle (stariji od 15 godina), 300 dinara za decu (starosti od 3 do 15 godina), 250 dinara đačke ekskurzije (više od 15 osoba).