Kraljica jeseni: Bundeva štiti od najpodmuklijih bolesti

 Kraljica jeseni: Bundeva štiti od najpodmuklijih bolesti

Pored toga što je jedan od najboljih izvora beta-karotena, bundeva u sebi sadrži visok nivo kalijuma, vitamina C, i skoro polovinu od preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Bundeva ojačava imuni sistem, upravo zbog svog visokog sadržaja vitamina C, kojih ima i u semenkama i u samom “mesu” ploda. Pored toga, bundeve su bogate beta- karoteno, koji se pretvara u vitamin A, što poboljšava proizvodnju belih krvnih zrnaca koji se u našem organizmu bore protiv infekcija i patogenih organizama.

U bundevi se nalazi visok nivo antioksidanasa koji pomažu u zaštiti naših ćelija, što indirektno dovodi do smanjenja mogućnosti pojave raka.  Pored toga, beta-karoten pokazao se kao odličan u sprečavanju nastanka raka prostate i debelog creva.

FOTO: Pixabay

Preporučeni dnevni unos vlakana koji se nalaze u bundevi je između 15 do 20 grama. Samo jedno parče bundeve može vašem organizmu da obezbedi tri do sedam grama vlakana, u zavisnosti od toga da li je bundeva pečena, sveža ili konzervirana.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Bundeva se sastoji od 90 posto vode, zbog čega je idealna za apsorbciju šećera iz krvi, ali i u balansiranju nivoa šećera u jetri. Iz tog razloga, bundeva i njene semenke preporučuju se osobama koje pate od dijabetesa tipa dva, kako bi smanjili nivo šećera u krvi.

Snižava krvni pritisak

Pored toga što je bogata vitaminima A i C, bundeva je izuzetno bogata kalijumom, koji se direktno povezuje sa snižavanjem krvnog pritiska, odnosno, odličan je u lečenju hipertenzije. Kalijum takođe smanjuje mogućnost srčanog udara.

RECEPT ZA ZDRAV OBROK: Pasiranu, konzerviranu ili seckanu bundevu možete dodati u svoj doručak, tako što ćete je pomešati sa grčkim ili običnim jogurtom. U tu smesnu dodati suvo grožđe, dve kašike ovsenih pahuljica, jednu bananu, kašiku lanenih i bundevinih semenki. Po želji sve to možete zasladiti sa kašikom meda.

Odličan je izvor vlakana

Prirodna vlakna pomažu regulisanje rada creva, te je stoga ova biljka odlična za vašu probavu. Samo jedna bundeva dovoljna je da zadovoljni više od pola preporučenog dnevnog unosa vlakana u organizam.

Zeljana Vuletic