Omiljeni napitak ove jeseni: Sedam razloga da kažete “da” soku od cvekle

 Omiljeni napitak ove jeseni: Sedam razloga da kažete “da” soku od cvekle

Ukoliko cvekla do sada nije zauzimala prvo mesto na vašoj listi omiljenog povrća, vreme je da se to promeni.

Od vitamina i minerala koji su potrebni našem organizmu, cvekla ima gotovo sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom, a bogata je vitaminima B kompleksa, a najviše vitaminom B12. Pored vitamina B, u cvekli se može ponaći i vitamin C.

Zbog velikog broja minerala, cvekla se smatra idealnom u borbi protiv demineralizacije kostiju i zuba. Visok nivo joda u njoj odličan je za prevenciju starenja.

FOTO: Pixabay

Ovo čudesno povrće poboljšava protok krvi u organizmu, pa se stoga smatra idealnim rešenjem u slučaju anemije. Oni koji se bave narodnom medicinom kažu da cela cvekla, a ne samo njen koren, ima izrazito velike dobrobiti na opšte stanje organizma.

U narodu kažu da sok od cvekle ima moć da popravi sve što je u organizmu “pokvareno”, te ga stoga treba piti što češće. Poboljšava metabolizam, smanjuje krvni pritisak, i pozitivno deluje na opuštanje mišića i krvnih sudova, pa se smatra neizostavnim u ishrani onih koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.

FOTO: Pixabay

Još jedan od mnogobrojnih benefita cvekle, je taj što je odličan izbor ugljenih hidrata. Brojna istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju cveklu, a bave se fizičkim aktivnostima imaju više energije, od onih koji ne konzumiraju ovo fenomenalno povrće.

RECEPT:

Cvekla kuvanjem gubi na svojim nutritivnim vrednostima, te je najbolje sok piti presovan i proceđen. Kilogram seckane cvekle procesujte u blenderu, procedite i po potrebi dodajte vode. Ova količina biće vam dovoljna za 700 mililitara soka.

Izvor:skmagazin.rs

Zeljana Vuletic