Doktor Filgud savetuje: Ovo je najzdraviji način da brzo izgubite kilograme

 Doktor Filgud savetuje: Ovo je najzdraviji način da brzo izgubite kilograme

On je za naš portal izdvojio je savete za zdravu ishranu koja će vam pomoći da izgubite kilograme.

“Nakon odluke veoma je važno konsultovati se sa lekarom koji će odraditi pregled i utvrditi vaše zdravstveno stanje. Taj pregled podrazumeva biohemijske analize, a nakon toga neophodno je konsultovati se sa profesorom fizičke kulutre, koji će napraviti program treniranja adekvatan vašem zdravstvenom stanju”, rekao je dr Plećević.

Nepravilna, agresivna vežbanja koja nisu u skladu sa vašim zdravstvenim stanjem, mogu više štetiti organizmu nego što će mu doneti koristi. Takozvane “brze dijete” u kombinaciji sa neadekvatnom fizičkom aktivnošću mogu dovesti do ubrzanog proseca starenja i brojnih zdravstvenih problema.

“Najzdraviji način da brzo izgubite kilograme jeste da se pridržavate pravilnog načina ishrane”, navodi Plećević i savetuje:

-pet obroka dnevno (može i četiri ali je pet optimalnije)

-razmak između obroka trebalo bi da bude najmanje tri a najviše četiri sata

-posle obroka izbaciti konzumirane slatkiša ili vode

-tečnost se unosi 30 minuta pre ili posle obroka, nikako u toku

-tokom obroka dozvoljeno je konzumiranje belog ili crvenog vina

Ono što bi trebalo izbegavati jeste:

-mešanje ugljenih hidrata: hleb i pirinač, krompir i hleb, krompir i pirinač – nikako ne bi trebalo jesti zajedno

-mešanje proteina: sir i meso, jaja i sir – takođe ne bi trebalo jesti u isto vreme

-šećere, masnu hranu i belo brašno.

Takođe, veoma je važna adekvatna fizička aktivnost. “Optimalno, odrasla osoba bi trebala dnevno prepešačiti pet kilometara, brzim hodom – što će angažovati celo vaše telo. Unos vode treba da bude jednak onome što potrošimo u toku dana. Dve i po litre dnevno je sasvim dovoljno kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti”, ističe doktor Filgud za naš sajt.

S obzirom na to da ne postoji ni jedan metabolički proces koji se u našem orgnaizmu odvija bez vode, na dnevnom nivou odrasla osoba gubi oko dve i po litre vode mokrenjem, stolicom, isparenjima kože, znojenjem pa čak i disanjem.

“Voda ima prednost nad svim ostalim napicima, međutim čajevi, kafe, vino, sve što unosimo u toku dana igra ulogu u zdravoj ishrani. Kako bi se pravilno hranili, najbolje bi bilo izbegavati slatka i gazirana pića”, naveo je dr Plećević.

U obzir prilikom gubitka kilograma, najvažnije je uzeti zdravstveno stanje i fizičku aktivnost, ali i starost. Doktor Filgud naglašava da je ključ svega umerenost, a ne odricanje.

Ukoliko niste ljubitelj teretana, možete odraditi i kućne treninge, ali se pre toga posavetujte sa stručnim licem, koje će vam reći kako i na koji način da vežbate pravilno kako bi ste postigli željenje rezultate.

Izvor: skmagazin.rs

Zeljana Vuletic