Odmor pod vedrim nebom: Pet idealnih mesta za kampovanje u Srbiji

 Odmor pod vedrim nebom: Pet idealnih mesta za kampovanje u Srbiji

Ako želite odmor pod vedrim nebom, bez mnogo planiranja i novca, upustite se u kamp avanturu po Srbiji.

Iako je Srbija poznata po gradskom, ruralnom, banjskom turizmu, ne sme se izostaviti ni duga tradicija uživanja pod vedrim nebom.

Daleko od užurbane svakodnevnice, kampovanje u netaknotoj prirodi Srbije omogućiće vam jedinstveni doživljaj odmora i povratka prirodi, a za to vam je potrebna samo dobra volja i snalažljivost.

Kampovanje je svojevrstan osećaj slobode, što mnogi koji ga nikada nisu iskusili ili su ga iskusili na pogrešan način – ne razumeju.

Predstavljamo vam pet idealnih destinacija za kampovanje i to u našoj zemlji.

1. Srebrno jezero

U blizini Velikog Gradišta nalazi se kamp “Srebrno jezero” na obali Srebrnog jezera koje predstavlja zatvoreni rukavac Dunava. Smešten je u listopadnoj šumi, u pojasu do jezarske plaže koja obiluje sadržajima za rekreaciju na obali i na vodi.

U okolini se nalaze atraktivni turistički lokaliteti kao što su manastiri Tumane i Nimnik, Golubačka i Ramska tvrđava.

2. Belocrkvenski kamp

Belocrkvenski kamp nalazi se na Gradskom jezeru u Beloj Crkvi. Ovo mesto je prava oaza stoletne šume, a ima i sportsko-rekreativne sadržaje, plažu s tribinama predviđenom za mini teatar, teniske i košarske terene.

FOTO: Pritntscreen Youtube

Takođe, popularan je i među ribolovcima, izletnicima i rekreativcima, u čijoj blizini postoji i malo vikend naselje.

3. Kamp Ovčar Banja

Kamp “Ovčar Banja” nalazi se 160 km od Beograda. Smešten je u zaštićenom prirodnom dobru Ovčarsko-Kablarska klisura, poznatom po zapanjujućoj prirodi i brojnim manastirima.

Uz kamp nalazi se otvoreni bazen s mineralnom vodom. Okolina kampa veoma je interesanta za ljubitelje planinarenja. Blizina Zapadne Morave i akumulacije Međuvršje posebno pogoduje ljubiteljima ribolova i sportova na vodi.

4. Kamp Sjenica

Na obali Sjeničkog jezera nalazi se kamp u kome provode leto ljubitelji potpuno prirodnog ambijenta. Ovaj kamp se nalazi u srcu Specijalnog rezervata Uvac, nekoliko kilometara uzvodno od jedinstvenog evropskog staništa beloglavog supa. U ovom kampu periodično se održavaju regate i ribolovačka takmičenja, ali je i mesto odakle kreću turističke vožnje Uvačkim jezerom.

FOTO: Wikipedia

5. Kamp Vlasina

Kamp “Vlasina” smešten je na Vlasinskom jezeru na 1213 m nadmorske visine. U kampu se nalaze dva terena za fudbal, trim staza, uređena plaža, a moguća je organizacija takmičenja u sportskom ribolovu, vožnja čamcima i obilazak plovećih ostrva na jezeru. Prirodni ambijent u kome se nalazi kampiralište čini Vlasinsko jezero okruženo planinama Čemernik i Varednik. Blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak i odmor.

Zeljana Vuletic