Danas slavimo začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, evo koje običaje valja ispoštovati

 Danas slavimo začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, evo koje običaje valja ispoštovati

Današnji dan se u okviru pravoslavne vere obeležava kao začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Naime, majka Svetog Jovana, Jelisaveta, već je bila u godinama kada je bilo nemoguće da ostane u drugom stanju. Međutim, Bog im je uslušio molitve, jer je za njihovo dete, Jovana imao velike planove – da on bude prorok i Preteča Isusu Hristu.

Prema predanju, on je preko svojih anđela najavio dolazak Jovana Preteče, a ubrzo potom Jovanova majka Jelisaveta, ostala je u drugom stanju.

Veruje se da preko anđela, Bog najavljuje dolaske samo onih za koje ima velike planove.

Na današnji dan, svi roditelji koji nisu krstili svoju decu, trebalo bi da to učine, ili barem odrede datum krštenja. Oni koji žele prinovu a nemaju je, danas bi trebalo da se pomole u crkvi i ne gube nadu.

Takođe, danas se praznuju i Miholjske zadušnice, jedan od četiri dana u godini koji pravoslavni vernici posvećuju mrtvima. Po pravilu, Miholjske zadušnice uvek padaju prvu subotu u oktobru, pre Miholjdana.

Zadušnice se u pravoslavnoj veri povezuju sa mrtvima, te se danas izlazi na groblje, a u crkvama se služi Sveta Liturgija i parastos. Prema verovanjima, sveća upaljena za pokojnika na današnji dan, vredi više nego sve upaljene sveće u toku godine.

Takođe, danas se uređuju groblja, na koja valja odneti žito i vino.

Zeljana Vuletic