Slavimo Miholjdan: Evo šta danas valja, a šta nikako ne bi trebalo da radite

 Slavimo Miholjdan: Evo šta danas valja, a šta nikako ne bi trebalo da radite

[banner]

Prema narodnom verovanju, i pored toga što jesen kalendarski uveliko traje, tek posle ovog praznika ona stvarno nastupa. Odatle potiče i izraz “Miholjsko leto”.

Sveti Kirjak Otšelnik je posvetio svoj život hrišćanskoj veri i propovedanju protiv jeresi. On je čitajući Sveto pismo, veoma rano počeo da se divi ustrojstvu spasenja ljudskog roda, a želja za duhovnim životom odvela ga je u Jerusalim, gde je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.U Srbiji mnoge porodice slave današnji dan, a u pojedinim mestima održavaju se i litije.

Verovanja i običaji

Veruje se da na današnji dan treba obavljati sve poslove koji nisu vezani za kuću. Prema predanju, na današnji dan će svi glodari koji nisu sakupili dovoljno hrane za zimu, umreti, pa stoga nakon ovog praznika treba početi sa pripremom zimnice. Mnogi ovaj praznik vezuju za jesenje radove na zemlji i pripreme za zimu.

Postoji i verovanje da se na Miholjdan ne treba venčavati. Ovo verovanje je utemeljeno na tome da svatovi ne bi mogli da okupe goste jer su svi zauzeti drugim poslovima za pripremu za zimu.

Mnogi mornari takođe slave ovaj praznik, te stoga ne isplovljavaju na more, kako ne bi uvredili sveca. Srpski narod veruje da su deca rođena na ovaj dan naročito nadarena i da će ih sreća pratiti tokom života.

Zeljana Vuletic