Poražavajuće: Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a tek koliko novca trošimo na cigarete je zaprepašćujuće

 Poražavajuće: Svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, a tek koliko novca trošimo na cigarete je zaprepašćujuće

Podaci o korišćenju duvanskog dima u Srbiji su poražavajući. Prema statistici Instituta za javno zdravlje Srbije, da svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji puši, odnosno da je više od 40 odsto tinejdžera je do svoje 15-te godine probalo cigarete, a više od 15 odsto njih svakodnevno puši.

Lekari upozoravaju da izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt srca, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće jače astmatične napade.

Šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS dr Ika Pešić kaže da veliki broj mladih u Srbiji puši, da taj broj više nije u laganom padu, kao što je pre nekoliko godina, već se sada održava, pa čak i raste.

Foto: Shutterstock

“To zabrinjava zbog ozbiljnih posledica koje će se brzo pojaviti kod mladih kada budu imali 25, 30 ili 40 godina”, kaže Pešić.

Pojasnila je da danas u Srbiji uglavnom puše siromašni, manje obrazovani, ljudi koji su bez posla.

“Važno da mlade što više okupiramo, školujemo i da ih informišemo o štetnim posledicama pušenja svih duvanskih proizvoda, ne samo cigareta već i nargila koje su na dohvatu dece osnovnih i srednjih škola”, naglasila je Pešićeva.

Kako bi se neslavna statistika promenila u organizaciji fonda “Propulžn” počela je trogodišnja kampanja “Mission:oxygen” (Misija:kiseonik) koju je podržala kompanija “Astra Zeneca” čiji je cilj da mladima školskog uzrasta ukaže na štetnost pušenja kroz brojne edukativne radionice, ali uključujući i mlade koji su aktivni na društvenim mrežama (influensere).

Foto: Shutterstock

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko zahvalio se kompaniji “Astra Zeneca” i fondaciji “Propulžn” što su prepoznali problem pušenja kod mladih u Srbiji.

“Ako se pogleda u statistiku i opterećenost bolestima vodeći zdravstveni rizici su i dalje pušenje, loše navike u ishrani, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost”, naglasio je Vičko.

Predstavnika Kompanije “Astra Zeneka” Ksenija Purković kaže da je ta kompanija projekat podržala sa 200.000 evra na trogodišnjem nivou.

Podseća da kompanija na globalnom nivou ima projekat o prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti i da je program zaživeo u 22 zemlje u svetu, a da je Srbija je jedna od njih.

“Prepoznali smo značaj i potrebu da se vrlo rano krene u prevenciju , da se uopšte počne i razmišlja o pušenju kod dece”, rekla je Purkovićeva.

Plan kampanje je da se uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10 i12 godina kako bi deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.