Pet najzanimljivijih prirodnih bazena za koje verovatno niste znali da postoje!

 Pet najzanimljivijih prirodnih bazena za koje verovatno niste znali da postoje!

Izostanak čovekovog uticaja dozvoljava prirodi da se razvije na čaroban način, a primer za to su prirodni bazeni koji nastaju kada voda nakon talasa ostane zatočena u steni, stvarajući tako neverovatan prizor za oči.

FOTO: Flickr

1. Giola, Tasos

Ovaj prirodni bazen se nalazi na grčkom ostrvu Tasosu, u oblasti Astris i predstavlja nezaboravno iskustvo svakome ko ga poseti. Okružen je stenama i kružnog je oblika, zbog čega podseća na bazene koje ste navikli da viđate u gradu. Mada, ono što fascinira jeste tirkizna boja mora. Osim kupanja, mnogi ovde dolaze da se na sunčanju, jer savršeno izvajane stene nisu nimalo neudobne za ležanje.

FOTO: Flickr

2. Pamukale termalni bazeni, Turska

Reč je o najvećoj turističkoj atrakciji Turske i pravom svetskom čudu prirode. Zbog svog bajkovitog izgleda, često se poredi sa zamrznutim vodopadima ili snežnim terasama. Ovaj kompleks jedinstvenih mineralnih izvora nalazi se u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Prema legendi, ovaj bazen Kleopatra je dobila na poklon od  Marka Antonija.

FOTO: Wikipedia

3. Grotta della Poesia, Italija

„Pećina poezije“ nalazi se u oblasti Roka Vekia i predstavlja najegzotičniju destinaciju u ovom delu Evrope. Sastoji se od podmorskog kompleksa stena koje spajaju kocku Poesia Piccola i Poesia Grande, stvarajući ovaj jedinstven prirodni bazen.

FOTO: Flickr

4. Plava laguna, Island

Za Plavu lagunu moglo bi se reći da je najposećenija turistička atrakcija Islanda. Vekovne vulkanske formacije glavni su razlog nastanka ovog čudesnog spa centra, smeštenog na poluostrvu Rejkjavik, u dolini Grindavik, poznatoj kao polje lave. Kompleks izaziva zadivljujuće komentare, a postao je poznat i po satelitskim snimcima koji ga sasvim jasno prepoznaju zbog njegovih boja i obrisa vodene pare.

5. Havasu vodopadi, Arizona

Smešteni u Velikom kanjonu reke Kolorado u Arizoni ovi vodopadi su potpuno prirodna oaza za sve ljubitelje planinarenja ili planinskog biciklizma, ili čak za one koji vole da istražuju strme prirodne puteve američkog Velikog kanjona. Voda je bistra i plavo-zelene boje.

Zeljana Vuletic