Biseri Srbije: Šest najlepših veštačkih jezera, lekovitih za dušu i telo

 Biseri Srbije: Šest najlepših veštačkih jezera, lekovitih za dušu i telo

Naime, naša zemlja krije netaknute delove prirode i neverovatne prizore kojih retko gde ima. Predstavljamo vam pet jezera u Srbiji koja mogu da vam pomognu da se rashladite i okupate u najčistijim vodama.

1. Beli kamen, Fruška gora

Jedno od najlepših jezera Fruške gore Beli kamen nalazi se u blizini sela Bešenovo. Voda ovog jezera je tirkizno-zelene boje, prozirna, a kažu i lekovita zbog svog mineralnog sastava. Često se mogu videti posetioci koji se kraj obale mažu blatom za koje se smatra da je zdravo.

2. Zaovinsko jezero, Tara

Jezero Zaovine na Tari (Foto: Wikipedia)

Zaovinsko jezero nalazi se na planini Tari kod mesta Zaovine. Veštačkog je porekla, ali zanimljiva činjenice je da je voda izuzetno čista, pa se uz malu preradu u postrojenjima koristi za piće. Turistima je privlačna informacija da se u blizini jezera nalazi mesto gde je Josif Pančić, čuveni srpski biolog, otkrio Pančićevu omoriku. Kupanje je dozvoljeno na nekoliko neuređenih plaža. Jezero okružuju bujne šume i pašnjaci, što sve zajedno stvara idiličan prizor, kao i mesto za odmor za vikend ili duže. U okolini jezera nalaze se smeštajni kapaciteti.

3. Palićko jezero, Palić

Ovo veštačko jezero popularna je turistička destinacija u Srbiji zbog različitih sadržaja i prirodnih bogatstava. Palićko jezero nalazi se osam kilometra od Subotice, pored mesta Palić. Temperatura vode u jezeru je između 18 i 25 stepeni Celzijusa, što ga čini pogodnim za kupanje u letnjim mesecima.

Jezero je atraktivno pre svega kupačima, ali samo mesto Palić nudi i druge vidove zabave, sportske aktivnosti i obilazak rezervata prirode, posmatranje ptica, pešačke ture i foto-safari. Obala je veoma privlačna zbog svojih peščanih sprudova, staza za bicikliste, kao i poligona za učenje vožnje. Jezero je bogato ribom i ovo daje priliku zaljubljenicima u pecanje za aktivan odmor. Palić pruža i mogućnosti za lečenje i oporavak. Jezersko blato je bogato važnim mineralima sa lekovitim osobinama.

4. Zavojsko jezero

Čarobno i mirno Zavojsko jezero je veštačko, koje se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, 17 kilometra od Pirota. Nastalo je 1963. godine, kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu. Zavojsko jezero pruža pregršt zadovoljstava svim vrstama sportskog ribolova, i ljubiteljima čiste prirode i bistre planinske vode. Jezero obiluje različitim vrstama ribe i na pojedinim, još netaknutim, divljim delovima, uglavnom okrenutih ka ušću Visočice, voda je toliko čista da se može piti direktno iz jezera.

5. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero, poznatije kao Kokin brod, veštačko je jezero nastalo u dolini reke Uvac izgradnjom brane za potrebe hidroelekrane i predgrađivanjem reke Uvac kod mesta Kokin Brod. Jezero krasi kristalna čista voda i bujna vegetacija. Zlatarsko jezero se nalazi se između planina Zlatar i Murtenice. Jezero je idealno za vožnju čamcem, a takođe i za piknik i plivanje tokom letnjih dana.

6. Vlasinko jezero

Jedno od najvećih veštačkih jezera u Srbiji nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini od svih jezera u našoj zemlji. Nalazi se na jugoistoku zemlje, u okviru opštine Surdulice. Ono što je najlepše na Vlasinskom jezeru jesu nestvarna ploveća ostrvca, bogata raaskošnom vegetacijom, koja plutaju po površini pokrenuta jakim planinskim vetrovima. Ima nekoliko zaliva koji su pogodni za plaže, sportove na vodi i smeštaj čamaca, a naveći je Biljanin zaliv.

Postoji i legenda o ovom vlasinskom dragulju. Naime, davno je na dnu jezera živeo zli bik, koji bi noću izlazio na kopno i ubijao stoku lokalnom narodu. Domišljati kovač je tako okovao jednom svom volu rogove, kako bi ubio bika i sačuvao selo od propasti. Kada je bik po običaju krenuo u svoj noćni pohod i zaleteo se na kovačevog vola, povredio se na njegove gvozdene rogove i pobegao u jezero. Legenda kaže da više nikada nije izlazio.

Zeljana Vuletic