O ljubavi, braku i životu: Nušić je oduvek bio sinonim za humor, a ovako je govorio za života

 O ljubavi, braku i životu: Nušić je oduvek bio sinonim za humor, a ovako je govorio za života

Branislav Nušić bio je jedan od naših najpoznatijih pisaca, komediograf i začetnik retorike u Srbiji, a mnoge škole i ulice nose njegovo ime. O značaju koji je ostavio na srpsku kulturu i književnost govori i to, koliko se njegovih izreka svakodnevno možem čuti, u različitim životnim situacijama.

Ukoliko još uvek tragate za definicijom ljubavi, i onome što bi ona trebalo da predstavlja, onda će vam ova izreka u tome pomoći.
“Ljubav je jedna vrsta pijanstva. Kad čovek prevali prvu i drugu čašu, otvori mu se apetit i javi žeđ, i onda sručuje čašu za čašom”.

U Nušićeva najpoznatija dela ubrajamo “Pokojnika”, “Gospođu Ministarku”, “Sumnjivo lice”, i “Hajduke”.

Pored citata i izreka o ljubavi, najčešće su one kojima je pisac opisao razne životne situacije. Ako prolazite kroz period kada vam ništa ne ide od ruke, neka vam motivacija bude izreka: “Da bi se stalo na noge, potrebno je najpre ići na četiri ili, drugim rečima, da bi se čovek u životu mogao ispraviti, potrebno je da najpre puzi”. Neka vas ona vodi kroz život.

Nušić je naime, često govorio o životu, i njegovom smislu. Kao neko ko je pisao drame, više puta je upravo život upoređivao sa dramskim komadom: “Na pozornici se prvo digne zavesa pa se tada odigrava drama. U životu to drugačije biva: prvo se odigra drama pa se onda podigne zavesa”. 

Više puta je odlikovan za doprinose spskoj književnosti i fotografiji, od strane Kraljvine Srbije, Kraljevine Crne Gore, i Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, pa je tako nosilac ordena “Svetog Save” prvog i četvrtog stepena, kao i “oredna Kneza Danila” i “ordena Belog Orla”.

“Brak čini troje: ljubav, poverenje i strpljenje”, govorio je Nušić o braku, koji je znao da opiše i na vrlo šaljiv način: “Brak je jedna od retkih istorijskih pojava kod koje se osvajač potčinjava pobeđenom”.

Nušić je oduvek bio sinonim za humor, a ovako je govorio za života: “U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, neko gledati pozorišni komad u životu”.

O burnom životu ovog proslavljenog pisca, koji je svojevremeno pisao i pod pseudonimom “Ben Akiba”, snimljen je i film pod nazivom ” Neozbiljni Branislav Nušić”. Pored toga, već dugi niz godina, u Ivanjici se održava i manifestacija koja nosi njegovo ime.
Ovaj književnik, preminuo je 1938. godine, a na dan njegove smrti zgrada Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno.