Zbog ovih stvari pucaju i najjača prijateljstva

 Zbog ovih stvari pucaju i najjača prijateljstva

Svako od nas ima barem jednog prijatelja sa kojim je nekada bio veoma blizak a danas ne komunicira. Iako je potpuno normalno da se vremenom menjamo i odrastamo, pa i da tokom tog procesa izgubimo neke prijatelje, postoje ona prijateljstva koja pucaju zbog grešaka koje je svako od nas jednom napravio.

Nedostatak komunikacije – to što se svakodnevno čujete telefonom ne znači da je ta vrsta komunikacije ono što će održati vaše prijateljstvo. Za dugoročno prijateljstvo potrebna je komunikacija koja se zasniva na stvarima koje su važnije od toga šta ste radili u toku dana.

Ljubomora – verovali ili ne, ovo je jedan od najčešćih uzroka prekida prijateljstva, bilo da je otvoreno reč o njoj, ili se krije iza nekog raloga. Naime, nedostatak podrške ali i razumevanja, može dovesti do osećaja ljubomore i zavisti, koje su toksične za svako prijateljstvo.

Nedostatak poverenja/ izdaja – kao i svaki međuljuski odnos i prijateljstvo je izgrađeno na uzajamnom poverenju. Ukoliko ono ne postoji, ili ga određenim postupkom izdate, teško da će vaš odnos ikada biti isti, čak i ako se nastavi nakon toga.

Psiholozi kažu da kada prijateljstvo traje duže od sedam godina, trajaće ceo život.

Provodite previše ili premalo vremena zajedno – balans je ključ uspeha. Kao što nije dobro da provodite svaki sekund zajedno, jer ćete vremenom potrošiti teme za razgovor, ukoliko jedno drugom ne posvetite dovoljno vremena i ukoliko se ne interesujete za ono što se dešava u životu vaših prijatelja, budite sigurni da to prijateljstvo neće potrajati.

Sebičnost – iako ovu karakteristiku svako od nas poseduje u određenoj meri, postoje oni ljudi koji će, šta god im kažete reći ” jao i ja isto…”. Sasvim je u redu da savetujete svoje prijatelje ukoliko ste kroz nešto prošli, ali niko ne voli egocentrične osobe kojima se razgovori svode na to šta su one radile, sa kim i gde. Kao što se vaš prijatelj interesuje za vas, podjednako bi trebalo da se interesujete za njega. I to ne prividno već iskreno, ukoliko želite da prijateljstvo opstane.

Zeljana Vuletic