Ostrvo sa kojeg se niko nije vratio živ (VIDEO)

 Ostrvo sa kojeg se niko nije vratio živ (VIDEO)

Sumnja se da je američki turista ubijen na Nort Sentinelu, izolovanom ostrvu u Indijskom okeanu. Policija je uhapsila nekoliko ribara koji su turisti, uprkos zabranama, omogućili da poseti ostrvo koje je poznato po veoma agresivnim i neprijateljski nastojenim domorocima. Američki konzulat dao je samo šture informacije o celom slučaju, navodeći da je upoznat sa svim, ali da trenutno ništa više od toga ne mogu da kažu. Telo nesretnog turiste pronašli su ribari.

Inače, krivolovci često znaju da ribare u vodama oko ostrva jer su bogate kornjačama ili jastozima, baš zbog izolovanosti od ostatka sveta. North Sentinel dom je plemenima koja lukom i strelom napadaju sve posetioce i zbog toga su posete ostrvu strogo kontrolisane. Zapravo, ovaj često nazivani “raj na zemlji” dokaz je kako su one najlepše stvari često i najopasnije.

Stanovnici vulkanskog ostrva Nort Sentinel koje se prostire na 72 kvadratna kilometra u Bangalskom zalivu su domoroci o čijem načinu života se vrlo malo zna, a veruje se da su na ostrvo došli pre šest hiljada godina iz Afrike. Ostrvo, koje tehnički pripada Indiji ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom – naime, niko ne sme da mu priđe na bliže od pet kilometara.

Naime, ostrvo se smatra veoma opasnim za druge ljude koji žive izvan plemena koje nastanjuje ovaj prostor. Mediji su ranije preneli da je nekoliko ribara, koji su se previše približili ostrvu 2006. godine navodno uhvaćeni i zaklani. Članovi humanitarnih organizacija koji su na ostrvo došli kako bi ljudima pružili pomoć nakon udara cunamija 2004. godine, jedva su izvukli žive glave. Pripadnici plemena su tada helikopter, koji je na ostrvo dopremio hranu i pakete prve pomoći gađali kopljima i strelama.

Ljudi koji žive na ostrvu niskog su rasta, tamne kože i kovrdžave kose, a naoružani su kopljima i ravnim lukovima. Njihova ishrana svodi se uglavnom na ribu, kokos, svinje, a verovatno i ostalu divljač koju ulove u gustim šumama ostrva. Prvi pokušaj kontakta s njima datira iz 1896. godine, kad se potraga za odbeglim zatvorenikom završila pronalaskom njegovog tela koje je bilo probodeno strelama. Sredinom 70-ih godina prošlog veka strelom je u nogu pogođen i režiser jednog dokumentarca.

https://youtu.be/42oZ-sWG7Zg

Zeljana Vuletic