Čaj od ove biljke eliminiše visok pritisak, čuva srce i pomaže osobama koje pate od nesanice

 Čaj od ove biljke eliminiše visok pritisak, čuva srce i pomaže osobama koje pate od nesanice

Za dobrobiti ove biljke znali su i stari Grci, pa su glog često koristili u svrhu lečenja srčanih bolesti. Zapravo, u skoro svim lekovima farmaceutskih kuća u Kini, Rusiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, možete pnaći ovu biljku kao jedan od sastojaka, upravo zbog dobrobiti koje ima po srce.

Foto: Shutterstock

Takođe, glog snižava krvni pritisak. Upotrebnom čaja ove biljke, možete rešiti srčane tegobe za samo nekoliko nedelja. Pored toga, istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju ovaj čaj, imaju izuzetno niske vrednosti “lošeg” holesterola.

Bolovi u grudima mogu imati različite uzroke, međutim, glog je vekovima poznato sredstvo koje poboljštava protok krvi u organizmu što može rezultirati smanjenjem bolova u grudima. Ako patite od angina, ova biljka može biti idealno rešenje za vaš problem.

Foto: Shutterstock

Pored meda, glog je odlično prirodno sredstvo koje vam može pomoći da se rešite nesanice i poboljšate kvalitet sna. Listovi ove biljke naročito su dobri u borbi protiv ovog stanja, koje može uticati na vaše svakodnevne aktivnosti.

RECEPT ZA ČAJ PROTIV NESANICE

Potrebno vam je: dve supene kašike listova i cveta gloga, kašika nane i kašika kamilice. Sve sastojke pomešajte, prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta, a potom procedite. U čaj po želji možete ubaciti kašičicu domaćeg meda i iscetiti nekoliko kapi limuna. Popijte pola sata pre odlaska u krevet.

Problematična koža je još jedan od problema koje vam čaj od gloga može rešiti. Glog je bogat antioksidansima koji se bore protiv štetnih materija u organizmu, koje mogu izazvati zapaljenja na koži, pojavu akni i bubuljica. Ukoliko vam je koža osetljiva, ova biljka je idealno rešenje za crvenilo i svrab. Natopite čaj gloga na čistu gazu, a potom prebrištite lice ili upaljeno mesto i problemi će nestati.

Foto: Shutterstock

U kineskoj narodnoj medicini, glogov čaj poznat je kao rešenje stomačnih problema i intenstinalnih infekcija. Konzumiranje ovog čaja jednom dnevno, poboljšaće prirodnu floru creva i tako rešiti probleme potencijalnih upala.

Žene koje redovno piju čaj od gloga, mogu primetiti umanjenje menstrualnih bolova, kao i smanjenje simptoma PMS-a, dok starije pripadnice lepšeg pola mogu uvideti ublaženje simptoma menopauze. Čaj od glogovog lista mnogi praktikanti narodne medicine poovezuju sa zdravom funkcijom jajnika.

Bez obzira na sve njegove benefite, deca i trudnice pre konzumiranja ovog čaja trebalo bi da se posavetuju sa lekarom.

Izvor: skmagazin.rs

Zeljana Vuletic