Gledali ste “Titanik” sto puta, a ovih 10 tajni o filmu niste znali (VIDEO)

 Gledali ste “Titanik” sto puta, a ovih 10 tajni o filmu niste znali (VIDEO)

Romantična priča o bogatoj devojci i siromašnom momku koji se sreću i zaljubljuju na “nepotopivom brodu” osvojila je srca ljubitelja sedme umetnosti širom sveta, a suze i suze isplakane su zbog scene u kojoj Džek, čiji lik u filmu tumači Leonardo Dikaprio, zauvek napušta svoju Rouz koju glumi Kejt Vinslet.
Kao i svako filmsko ostvarenje, i ovaj film čiju režiju potpisuje čuveni Džejm Kamerun sa sobom nosi zanimljive činjenice koje su ga pratile tokom nastajanje. Donosimo vam 10 najzanimljivijih.

https://www.instagram.com/p/Bqsm_Mpnxt1/?utm_source=ig_web_copy_link

1. Bred Pit, Tom Kruz, Kristijan Bejl, Metju Mekonahi bili su na audiciju za ulogu Džeka Dosona, ali je uloga na kraju ipak dodeljena Leonardu Dikapriju. Zanimljivo je da je Mekonahi čak probao nekoliko scena s glumicom Kejt Vinslet.

https://www.instagram.com/p/BqvAcMBHuw3/?utm_source=ig_web_copy_link

2. I Vinslet nije imala nimalo laku konkurenciju kada je uloga Rouz u pitanju.  Trebalo je zaseniti glumački talenat Šeron Stoun, Gvinet Paltrou, Vinone Rajder, Ume Turman i Madone. Međutim, Kejt Vinslet je toliko želela ovu ulogu da je besomučno gnjavila reditelja Džejmsa Kamerona, a u jednom trenutku mu je čak poslala buket ruža sa posvetom “From your Rose”.

https://www.instagram.com/p/Bqu_mphhBIV/?utm_source=ig_web_copy_link

3. Snimanje filma koštalo je više od samog broda. Za film je izdvojeno 200 miliona dolara, dok je čuveni “Titanik” bio 50 miliona dolara jeftiniji. Takođe, naučni centar u Kaliforniji izračunao je da bi danas za izgradnju “Titanika” bilo potrebno 400 miliona dolara.

4. Zanimljivo je i da je Kameron 1995. godine 12 puta ronio do olupine “Titanika”, kako bi uspeo da bude što  što verodostojniji u predstavljanju velike nesreće.

5. Takođe, reditelj nije želeo da u filmu bude pesama, ali je uprkos tome kompozitor Džejms Horner u tajnosti snimio pesmu “My Heart Will Go On”, koju je otpevala Selin Dion. Snažna želja Hornera ili sudbina, učinila je da kaseta sa pesmom na kraju ipak završi kod Kameruna. Reditelj nije bio ravnodušan na ono što je čuo i odlučio je da je uvrsti u filmsku muziku. Pesma je vremenom postala planetarni hit.

6. Scena u kojoj Džek (Leonardo Dikaprio) crta portret nage Rouz (Kejt Vinslet) snimljena je prvog dana. Džejms Kameron je želeo da prikaže autentičan stid i sramotu svojih glumaca pa je odlučio da im ne da puno vremena da se upoznaju i postanu suviše ležerni u međusobnom odnosu.

https://youtu.be/Jdd1Y5hXvd8

7. Ako bismo izbacili sve scene iz filma koje se dešavaju u modernom vremenu, i ostavili one iz 1912, trajanje filma bi se spustilo na 2 sata i 40 minuta, što je tačno vreme koje je bilo potrebno Titaniku da potone nakon udara u ledeni breg, piše sajt Bright Side.

8. Čuvena rečenica “I’m the king of the world”, koju izgovara Dikapriov lik u filmu, bila je improvizovana i ne postoji u scenariju.

9. Odmah nakon premijere film je izazvao polemike fanova koji su bili ubeđeni da je na komadu drveta na kome je nakon brodoloma plutala Rouz bilo mesta za Džeka. Studenti u Velikoj Britaniji su čak napravili eksperiment koji je potvrdio njihova uverenja.

Takve spekulacije mnogu su nervirale Kamerona koji je jednom prilikom u besu rekao: “Na 147. strani scenarija piše da Džek umire. Ostalo me ne zanima.”

10. Film je oborio mnoge rekorde. Prikazivan je na velikim platnima čak 287 dana zaredom.  Prvi je film u istoriji koji je zaradio više od milijarde dolara.