Rešite se fleka na tepihu ili nameštaju uz pomoć par trikova (VIDEO)

 Rešite se fleka na tepihu ili nameštaju uz pomoć par trikova (VIDEO)

Ne samo da su vam potrebni dani kako biste izvukli fleke sa tepiha ili kauča, već je vrlo verovatno da će, i pored napornog čišćenja, ostati tragovi.

Uz pomoć nekoliko trikova, ne morate više da se brinete.

Najpre je važno naglasiti da ovakve fleke na tepisima, ne smete pustiti da se osuše, već odmah pokupite višak tečnosti. Za sve ostalo, rešenje najverovatnije imate u kuhinji.

  • decilitar jabukovog sirćeta
  • dve kašičice soli
  • esencijalno ulje lavande ( kako biste ubili neprijatan miris sirćeta)

Sastojke pomešajte, a potom poprskajte po mestu na kom se fleka nalazi. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a potom obrišite peškirom. Kako biste izbegli da tokom sušenja ostane “krug” na tepihu, koristite fen za kosu, po ivicama fleke.

Kod onih tvrdokornijih i upornijih mrlja, najbolje bi bilo da smesu nanesete direktno na fleku, pustite da odstoji 10-ak minuta, a potom usisate.

Za čišćenje kauča, takođe možete koristiti i čistač prozora. Međutim, kod ovakvih fleka, veoma je važno da vodite računa o tome od kog je materijala napravljen vaš kauč kako ga ne biste oštetili.

Za kožne garniture: koristite tečnost za čišćenje prozora – smanjuje bele tragove koji mogu ostati posle standardnih čistača.
Takođe, možete napraviti svoj čistač tako što ćete pomešati sirće sa maslinovim uljem, u razmeri 2:1, a potom poprskati ceo kauč i prebrisati čistom pamučnom krpom.

Za ganiture od obične tkanine:

  • Pomešajte sirće, toplu vodu i nekoliko kapljica deterdženta za sudove u sprej bočicu a potom poprskajte po garnituri i obrišite vlažnom krpom.
  • Ukoliko skidate fleke, potrudite se da pri ruci imate fen za kosu, kako biste osušili predeo odmah potom.

Sintetički materijali:

Pomešajte deterdžent za sudove, toplu vodu i sirće u razmeri 1:1, a potom naprskajte mesto na kome se nalazi fleka. Nakon toga, pređite mokrim peškirom, nekoliko puta dok fleka ne nestane. Kao i u prethodnom slučaju, neka vam u blizini bude fen za kosu, ili suv peškir kako biste posušili mesto na kom se fleka nalazila.