Blago naše zemlje: Predstavljamo vam pet najlepših klisura u Srbiji

 Blago naše zemlje: Predstavljamo vam pet najlepših klisura u Srbiji

1. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura najduža je i najveća klisura u Evropi. Formira deo granice između Srbije i Rumunije, a krase je mnogi spomenici i arheološka nalazišta, kao što su Golubački grad.

Lepenski vir i ostaci Trajanove kapije i grada. Ovaj deo, najpoznatiji  po hidroelektrani “Đerdap”, čine naizmenično 4 kotline i 4 klisure: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, Klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, Klisura Kazan, Oršavska kotlina, Sipska klisura i Vlaško-pontijska nizija.

 

FOTO: Wikipedia

2. Sićevačka klisura

Proglašena je parkom prirode zbog svoje bogate flore i faune. U predelu klisure možete pronaći i žalfiju, kojom je ovaj kraj izuzetno bogat, iako ona inače uspeva samo u mediteranskim krajevima. Sićevačka klisura spada u donji deo rečne doline Nišave, a nastala je uticajem njenog protoka kroz stensku masu dveju planina – severnog dela Suve planine i južnog dela Svrljiških planina.

Klisuru čine gornji kanjon, odnosno Crnčansko-gradištanski i donja klisura, Ostrovička. Ovde se nalaze se i dva srednjevekovna manastira posvećana Svetoj Bogorodici i Svetoj Petki.

3. Jelašnička klisura

Nalazi se na zapadnim obroncima Suve planine, gde je i nastala jakim vertikalnim uticajem Jelašničke reke na krečnjačku masu ove planine. Kao i Sićevačka, 1995. godine Jelašnička klisura proglašena je Parkom prirode prve katerogije, zbog svoje bogate flore i faune.

FOTO: Wikipedia

4. Ovčarsko- kablarska klisura

Srpska “Sveta gora” nalazi se na teritoriji Ovčarsko-Kablarske klisure. Nastala je usecima između dva masiva: Ovčara i Kablara, po čemu je i dobila ime. Reka Morava je u predelu ove klisure pregrađena u dva velika veštačka jezera. Klisura je zaštićeno dobro pirode već duže vreme. Pored toga što je od velikog kulturno-istorijskog značaja jer se u njoj nalazi mnogo manastira, bogata je i termalnim izvorima Ovčar banje.

Skrivene lepote Srbije: Pet pećina koje morate posetiti, legenda kaže da kriju blago (FOTO,VIDEO)

Retko je gde na tako malom prostoru sagrađeno toliko manastira, a sada ih ima deset i dva sveta mesta. Na desnoj strani Morave su manastiri:Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojice, Sretenje. Na levoj obali Morave su manastiri: Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje Presvete Bogorodice i crkva posvećena Svetom Savi koja se zove crkva Savinje i crkva-pećina Kađenica.

5. Svrljiška klisura

Nalazi se u okolini Niša i najlepša je u predelu od sela Niševci do Palilule, a vodi poreklo još iz doba Rimljana. Pored prirodnih lepota, ova klisura bogata je i mineralnim i lekovitim vodama, pa je u njenom okviru izgrađena i Svrljiška banja.

Zeljana Vuletic