Jedinstveno otkriće na gruplju drevnog Egipta, naučnici oduševljeni (FOTO, VIDEO)

 Jedinstveno otkriće na gruplju drevnog Egipta, naučnici oduševljeni (FOTO, VIDEO)

U pitanju je sveta buba, inače najpoznatija staroegipatska amajlija, koja simbolizuje sunce, dušu, uskrsnuće i plodnost.

Nađena je u grobnici Pete dinastije, koju planiraju da istraže detaljnije u narednim nedeljama.

Mumificirane bube bile su među artefaktima pronađenim u sedam grobnica otkrivenih tokom proteklih šest meseci na rubu piramidnog kompleksa kralja Userkafa na drevnom groblju Sakara, južno od Kaira.

Dok su pripremali lokaciju kako bi predstavili najnovija otkrića, arheolozi su našli vrata još jedne grobnice koja će ostati zapečaćena, izjavio je novinarima Mustafa Vaziri, generalni sekretar Egipatskog Vrhovnog veća za antikvitete.

Grobnica datira iz doba vladavine Pete dinastije Starog kraljevstva i neobična je jer su fasada i vrata neoštećena, što znači da njen sadržaj i dalje može ostati netaknut, rekao je Muhamed Jusef, predstavnik vlasti oblasti Sakara.

On je rekao da eksperti planiraju otvaranje grobnice u narednim nedeljama.

Peta dinastija vladala je Egiptom od oko 2.500. godine p.n.e. do 2.350 p.n.e, nedugo nakon izgradnje velike piramide u Gizi.

Iskopavanja na tom području zaustavljena su 2013. godine, a nastavljena su početkom ove godine. Sakara je bila groblje Memfisa, glavnog grada drevnog Egipta više od dva milenijuma.

Drevni Egipćani su mumificirali tela kako bi ih očuvali za posmrtni život, dok su životinje bile mumificirane u slavu bogova.

Dva velika skarabeja, obmotana platnom i u vrlo dobrom stanju, pronađena su skrivena u sarkofagu s ukrašenim ivicama ipoklopcem, navedeno je u saopštenju Ministarstva antikviteta.

Još jedna kolekcija mumija skarabeja nađena je unutar manjih sarkofaga.

“Mumificirani skarabej je nešto stvarno jedinstveno. To je nešto veoma retko.Pre nekoliko dana, kada smo otkrili ove sarkofage, bili su zapečaćeni sa crtežima ovih svetih buba. Nikada ranije nisam čuo o njima”, rekao je Vaziri.

Nađeno je i desetine mumija mačaka i pozlaćene statue ovih životinja, uključujući bronzanu statuu posvećenu boginji Bastet.

Istraživači su takođe pronašli obojene drvene kobre i krokodilske sarkofage, kolekciju pozlaćenih statua koje prikazuju životinje, kao i predmete uključujući amajlije, baldahine, alat za pisanje i papirne korpe.