Morate ga posetiti: Mistično ostrvo usred Mediterana mami turiste iz celog sveta

 Morate ga posetiti: Mistično ostrvo usred Mediterana mami turiste iz celog sveta

Glavni grad La Valeta ima mnogo toga da ponudi svima koji odluče da posete ovaj biser Mediterana. Svi koji su do sada imali priliku da provedu vreme u prestonici Malte složni su u jednom – reč je o mestu koje odiše lepotom i šarmom. S obzirom na ogromno istorijsko nasleđe, prosečan turista na raspolaganju ima mnoštvo znamenitosti za obilazak, tako da poseta Malti može biti sve, samo ne dosadna.

POVRŠINA: 316 km²
BROJ STANOVNIKA: 475,700
GLAVNI GRAD: La Valeta (6.098 stanovnika)
GRAD SA NAJVEĆOM GUSTINOM NASELJENOSTI : Birkirkara
KLIMA: mediteranska

Zanimljivo je da je Malta najnaseljenije mesto u Evropi, gde na području od jedne kvadratne milje (negde oko 2,5 kvadratnih kilometara) živi više od 3.300 ljudi. Zanimljivo je i da skoro svi odrasli stanovnici imaju automobile, pa tako noću cela Malta biva osvetljena farovima, koje ćete primetiti na skoro svakom koraku, zbog čega su ovde saobraćajne gužve sasvim normalna stvar.

FOTO: Pixabay

I dok je u samom centru gužva i žamor, u Mdini, nekadašnjem glavnom gradu Malte poznatijem kao “tihi grad” bukvalno možete čuti zvuk svojih koraka, što ovo mesto čini krajnje mističnim.

O bogatoj i mističnoj prošlosti Malte svedoči i malteški jezik, koji predstavlja neverovatnu mešavinu italijanskog, arapskog, engleskog, francuskog i španskog, a koji je nastajao hiljadama godinama.

Pored istorijskih znamenitosti, možete se prepustiti suncu i moru, jer toga ovde imate na pretek. Neke od plaža su peskovite, a neke kamenite, ali na svakoj je drugačije iskustvo i zagarantovano uživanje.

Ipak, ovo ostrvo je idealno i za istraživanje. Malta je, sama po sebi, veoma mala i automobilom je možete celu preći za pola dana.

Voda je topla do novembra, a najbolje plaže su Paridese bej, Armije bej, koje gledaju na Gozo kanal. Melieha bej je izuzetno plitak i samim time je fenomenalan za decu. Golden bej sa svojom dugačkom peščanom plažom predstavlja idealno mesto za mlade.

Blage zime čine Maltu destinacijom koju možete posetiti tokom cele godine, a leti temperature dostižu 36 stepeni.
Izbegavajte petkom da posećujete Gozo, jer je to omiljeno mesto Maltežana za vikend i satima se čeka trajket za prevoz.

Teško je preneti ovu lepotu rečima, zato kofer u ruke i posetite jedinstevnu Maltu.

Zeljana Vuletic