Pet ruskih filmova koji otkrivaju najveće tajne porodice Romanov (VIDEO)

 Pet ruskih filmova koji otkrivaju najveće tajne porodice Romanov (VIDEO)

Mnogi ruski ali i svetski reditelji želeli su da na filmskom plantu ovekoveče uticaj carske porodice. Neka od tih filmskih ostvarenja bave se životima porodice tokom perioda carske Rusije, dok se neka od njih bave Raspućinom, čovekom koji je znao mnoge tajne Romanovih.

Anastasija  (1956)

Radnja filma prati Anu Koref, koja tvrdi da je kćerka cara Nikolaja II, jedina preživela nakon pada čuvene carske porodice i masakra koji ih je zadesio 1918. godine. Radnja filma dešava se u Parizu, gde mnoge ruske izbeglice sa nevericom gledaju na tvrdnje ove lepotice. Uloge tumače Ingrid Bergman i Jul Brajner.

Nikolaj i Aleksandra (1971)

Film o životu cara Nikolaja i njegove supruge Aleksandre, u produkciji britanskog producenta Frenklina Skafnera, nominovan je za šest akademskih nagrada, od kojih je osvojio dve: za najbolji kostim i najbolji umetnički nastup.

Pored života cara i carice, film prati dešavanja unutar porodice Romanov s početka 20. veka pa sve do momenta njihovog pogubljenja.

Agonija (1974)

Agonija je film koji prati život jedne od najkortroverznijih ličnosti kada je porodica Romanov u pitanju – Grigorija Raspućina, čoveka koji je predtavljajući se kao iscelitelj i čudotvorac bio veoma blizak caru Nikolaju II, njegovoj supruzi i njihovom sinu Alekseju. Kao običan seljak, rusko plemstvo često je govorilo da je Raspućin prevarant bez obzira na to koliko je sam car uvažavao njegovo mišljenje. Slava koja ga je pratila koštala je Raspućina mnogo toga u životu uključujući i suprugu.

Ubistvo cara (1991)

Timofejev, navodno je jedan od ljudi koji su direktno bili uključeni u masakr porodice Romanov, odlazi kod psihologa, dr Smirnova, kome se poverava.

https://www.youtube.com/watch?v=uaK1jG8WAVw

Iako isprva misli da je njegova priča izmišljenja i da je Timofejev samo još jedan od mnogih pacijenata koji pate od poremećaja ličnosti, doktor ubrzo shvata da stvari nisu onakve kakvim se čine kao i da priča ovog čoveka iza sebe krije zastrašujuću istinu.

Raspućin, mračni sluga sudbine (1996)

Jedan od proslavljenih britanskih glumaca Alan Rikman u ovom ostvarenju igra mladog Raspućina, koji otkriva svoje isceliteljske i vidovnjačke moći.

Film prati njegovo putovanje od sibirskog seljaka do jedne od najuticajnijih ličnosti, kojoj je porodica Romanov poverila život svog naslednika – princa Alekseja.