Destinacije koje morate posetiti: Mesta u Srbiji za uživanje i opuštanje uz najbolja domaća vina

 Destinacije koje morate posetiti: Mesta u Srbiji za uživanje i opuštanje uz najbolja domaća vina

Razvoj vinske kulture u Srbiji

U doba Dušanovog carstva donet je zakon koji se odnosio na kvalitet i način pravljenja vina. Za vreme tog zlatnog perioda postojao je keramički vinovod dug dvadeset pet kilometara i na taj način je vino dopremano do carskih podruma u tadašnju prestonicu Srbije – grad Prizren.

Nakon zlatnog perioda, u nekoliko navrata se pominje vraćanje srpskog naroda vinskoj kulturi i velikim zasadima za kvalitetna i poznata vina, ali konačnim oslobođenjem od turske i austrogarske vlasti nad srpskim narodom procvetala je i ova grana privrede.

Kako se kasnije ispostavilo, to je doprinelo dobro razvijenom vinskom turizmu. Tradicionalne, porodične vinarije modernim pristupom napravile su turističke atrakcije od svog načina poslovanja.

U Srbiji imamo tri glavna rejona gde je najrazvijeniji vinski turizam – Vojvodina, centralna Srbija i južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija.

U rejon Vojvodine spadaju banatski vinogradi, sremski i peščani rejon oko Subotice koji ima najniži teren u kojem se najbolje uzgajaju nekalemljene vinove loze.

Centralna Srbija je poznata po vinu iz nekoliko oblasti: Negotinska krajina, sa dva stara vinska sela Rajačke i Rogljevske pimnice, Šumadijski reon sa novim vinarijama iz kojih izlaze najkvalitetnija srpska vina i rejon Tri morave sa autohtonim sortama prokupac i tamjanika. Tu je i Beogradski rejon sa gradom Smederevom i autohtonom sortom smederevka.

Rejon Kosova i Metohije je zapostavljen, ali je i dalje poznat po najboljim vinima. Deli se na dve oblasti – severnometohijska i južnometohijska.

Modernizacijom opreme i ulaganjem u vinski turizam, slobodno možemo reći da će Srbija postati jedan od lidera vinske kulture i ponosno stati rame u rame s pomenutim evropskim zemljama. Već imamo festivale koji izazivaju veliku pažnju, što našeg naroda, što i stranaca koji hrle da dođu u našu zemlju i uvere se u srpsko gostoprimstvo.

U Srbiji se održava čak četrnaest festivala u čast vina i vinove loze – “Smederevska jesen” u Smederevu, “Berbanski dani” i “Subotičke zlatne ruke” na Pliću, Nacionalno takmičenje za najbolja vina Srbije u Beogradu, “Oplenačka berba” i “Sabor narodnog stvaralaštva Srbije” u Topoli, “Dani berbe grožđa – Grožđebal” u Vršcu, “Župska berba” u Aleksandrovcu, Festival vina i rakija u Beogradu, Festival srpskih vina u Lazarevcu, Smotra narodnih običaja “Grožđebal” u Sonti kod Apatina,  Mediteraneo – Festival vina, gastronomije i vinskog turizma u Beogradu, “Karlovačka berba grožđa” u Sremskim Karlovcima, Dan mladog vina u Novom Sadu, “Nova vina Potisja” u Žabalju i Pudarski dani u Irigu.

Zahvaljujući svemu ovome, danas je moguće prisustvovati procesu proizvodnje, berbi raznih vrsta vinove loze od kojih se prave najkvalitetnija vina za naše i inostrano tržište, uživati u ukusima različitih sorti koje pomućuju razum svojim opojnim mirisima. Sve ovo možete doživeti u prijatnoj atmosferi uz ukuse domaće kuhinje i zvuke najlepših pesama.

ŽELJA NAM JE DA VAM OTKRIJEMO VINARIJE KOJE IMAJU KVALITETNO VINO I ODLIČAN TURISTIČKI POTENCIJAL.

VINARIJA GRABAK

Vinarija GRABAK nalazi se na sunčanim brežuljcima Vrnjačke Banje i pruža spoj dobrog vina i vrhunskih uslova za vinski turizam u čuvenom šumadijskom turističkom centru. Osnovana je 2015. godine s kapacitetom od 15.000 litara.

Kompleks vinarije nalazi se na površini od dva hektara, s vinogradom od 2.400 čokota vinove loze sorti: prokupac, cabernet sauvignon, merlot, tamjanika, sauvignon blanc i rizling.

U kompleksu vinarije GRABAK nalazi se i šumarak grabove šume po kome je i vinarija dobila i naziv.

Osim proizvodnog dela, ljubitelji vina mogu posetiti i vinski podrum s degustacionom salom i prenoćiti u brvnari, okruženoj grabovom i hrastovom šumom.

Vinarija GRABAK je turistička destinacija s proizvodnim i podrumskim delo, barik salom i degustacionom salom kapaciteta od 60 mesta, dva komercijalna bazena za rekreaciju gostiju, terenima za tenis, odbojku na pesku i košarku, kao i vikend kućom s apartmanom i dve sobe za smeštaj gostiju.

U kompleksu vinarije GRABAK možete da degustirate vina dobijena od grožđa odgajanog s ljubavlju i znanjem stečenim tokom dve decenije u Italiji u prestižnim visokoškolskim ustanovama i vinarijama Toskane.

Na takmičenju crvenih vina sorte kaberne imerlo u Bergamu 2017. godine najbolje ocenjeno vino iz Srbije bilo je Modrovrana 2015. proizvedeno upravo u Grabak vinariji. Iste godine na Novosadskom sajmu osvojili su zlatnu medalju za kvalitet usluga i kompletnu turističku ponudu.

U okviru kompleksa vinarije nalazi se mali vinograd površine pola hektara, a u selu Milutovac je zakupljen još jedan površine 0,8 hektara. U Novom Selu na jedan kilometar udaljenosti od vinarije nalazi se i treći vinograd površine jedan hektar. Vinograd iz koga dolazi kaberne okružen je gustom grabovom šumom što utiče na sastav zemljišta.

VINARIJA TEMET

Vinarija TEMET nalazi se u Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje. Poseta vinariji Temet jedan je od doživljaja koje ćete pamtiti celog života.

Za svoja vina kažu da su “s karakterom”, a sama reč Temet izvedena je iz latinske reči temetum, što u prevodu znaci – jako i snažno vino s karakterom.

Grandiozan kompleks, opremljen luksuzno i moderno učiniće da se osećate kao na snimanju nekog filma visoke produkcije. Pogled iz ove impresivne građevine prostire se na beskonačna polja na kojima je zasađena vinova loza, te je neizostavan utisak ponosa i savršenog trenutka.

Ljubazni domaćini će slikovito su opisali istorijat ove vinarije.

“Pitanje da li vinarija mora da bude “stara” da bi stekla poštovanje se ne postavlja kada verujete da sve što radite mora da bude iskreno. Nova vinarija mora da stvara duh vremena koje dolazi. Temelji se prave u tradiciji, a tradicija je bila i ostala tu, ukorenjena u zemlji”, navode domaćini.

Vinarija Temet trenutno u svojoj ponudi ima šest etiketa: Tri Morave (crveno/belo), Ergo (crveno/belo), Rose i Pinot Grigio, a u pripremi su i nova iznenađenja.

Vina su testirana na referentnim medunarodnim takmičenjima (Decanter, AWC Vienna, Balkans International). Sva vina, iako tek iz prve prerade, dobila su priznanja što govori o potencijalima, ali i posvećenosti da celokupna proizvodnja bude na visokom nivou.

Temet vinarija obrađuje oko 20 hektara vinograda, od čega je 11 hektara u vlasništvu, a ostalo u kooperaciji/zakupu gde sami kontrolišu rezidbu, obradu i trenutak branja. Sa sadnjom vinograda se počelo u proleće 2010. godine. Topografija “Temetovog brega” nudi tri vrste osunčanosti i četiri vrste kvalitetnog zemljišta što je omogućilo zasad čak šest sorti grožđa: pinot grigio, chardonnay, pinot noir, syrah, cabernet franc i cabernet sauvignon.

Osim posvećenosti procesu proizvodnje vina, posebna pažnja se poklanja ljudima sa posebnim potrebama.

“Želeli smo da uradimo nešto plemenito. Na svakoj etiketi Temet vina napisan je tekst na Brajevom pismu za slepe. Na našem imanju postoji i prilazna rampa, kao i toaleti za invalide, čime im je omogućeno da se osećaju prijatno kao naši gosti i da uživaju u vinu”, kažu iz vinarije.

Domaćini su veoma raspoloženi za goste, a s obzirom na veliko interesovanje, ljubazno mole da se poseta najavi putem mejla info@temet.rs kako bi pripremili za vas vrhunski ugođaj.

Jagodinski kraj se do sada retko spominjao po vinima, ali to se promenilo, najviše zahvaljujući vrhunskim uslovima za uzgoj vinove loze. Sada su tu tri vinarije koje pod zasadom ukupno imaju više od 100 hektara – Jagodinska vinarija, gazdinstvo Čilić i vinarija Temet. Sve tri vinarije imaju ambiciju da ovaj kraj postane centar novog srpskog vinarstva.

VINARIJA PIK OPLENAC

U Topoli, podno stenovitog brda Oplenac i suncem okupanih brežuljaka nalazi se vinarija PIK Oplenac. U ovoj duhovnoj prestonici Srbije, vino je vekovima deo kulture, vere i običaja. Od vremena dinastije Karađorđević, pa sve do danas, oplenački kraj poznat je po vinima dostojnim kraljevskih stolova. Sinonim je za dobro grožđe, te je nazvan i prestonicom srpskih čokota. Baš tu, gde su se susrela prirodna i kulturna bogatstva, čist vazduh i mirisni plodovi vinove loze, vinarija PIK Oplenac ujedinila je darežljivost prirode, strast i ljubav prema večnom piću i predan rad. Nastavljajući tradiciju dugu više od 60 godina, proizvodi vina karakterističnih cvetnih i voćnih aroma, koja predstavljaju jedinstveni spoj pažljivo biranih zrna grožđa, znanja i tradicije. U njima se oseća snaga sunca, istrajnosti i ljubavi koje su brižno darivali svakom zrnu grožđa.

Vinarija PIK Oplenac počela je da ispisuje stranice svoje istorije još 1948. godine kada je u okviru čuvenog preduzeća Navip osnovana vinska kuća Oplenac. Svojim kapacitetima i kvalitetom našla se u samom vrhu Balkana. Još je živo sećanje na: Rajnski rizling, Zlatnu oplenku, Oplenački crni biser, Crni burgundac, Smederevku, Leoni.

Sredinom 2014. godine, PIK Oplenac postaje privatno vlasništvo, čime se otvara novo poglavlje u istoriji vinarije. Sačuvani su stari obrisi zdanja, i poznata i priznata vinarija, sada u novom ruhu, pleni svojom raskošnom lepotom i otmenošću.

Prateći svetske trendove u vinarstvu, okrenuti su visokim standardima proizvodnje. Neguju i čuvaju stečeno iskustvo i kulturu oplenačkog podneblja, koju objedinjuju najsavremenijom tehnologijom, stvarajući tako vina prepoznatljivog karaktera.

U proizvodnom delu vinarije koji omogućava primenu najnovijih enoloških saznanja, predano radi tim sastavljen od najiskusnijih srpskih stručnjaka i mladih enologa koji zajedno čine simbiozu tradicije I modernog.

Klima kao bitan deo karaktera grožđa daje savršene uslove gde uspevaju različite vrste, pa se vinogradi vinarije PIK Oplenac nalaze širom Srbije. U želji da stvore što kvalitetnija vina pažljivo biraju teroar s adekvatnim klimatskim uslovima i pozicionirali su se na više od 30 lokacija.

PIK Oplenac kreirao je ideju čijom će realizacijom biti oplemenjen celokupan vinski turizam Srbije. Prilikom posete vinariji uživaćete u nesvakidašnjem spoju tradicionalnog i modernog, kroz degustaciju  vina i obilazak autentičnog ambijenta. Nećete ostati ravnodušni pred umetničkim slikama, bronzanim statuama i brojnim antikvitetima koji krase unutrašnjost vinarije.

Uskoro će vinski hedonisti moći da uživaju i u nesvakidašnjem ugostiteljskom objektu, jer je u toku izgradnja luksuznog hotelskog kompleksa koji će funkcionisati u sklopu vinarije, a koji će u ponudi imati više od 40 raskošno opremljenih soba, 10 apartmana, konferencijsku salu, restoran, lobby bar, bazen i jedinstveni wine spa. Posebnu draž vinskoj prestonici Srbije daće i apartmansko naselje koje se gradi u blizini vinarije, kao i novi vinski podrum, čime će biti upotpunjen ugođaj svim posetiocima.

Bez sumnje svedočimo ispisivanju novih stranica u istoriji Srbije. Za nešto manje od dve decenije, vinska kultura Srbije doslovce je buknula i doživela svoju renesansu, poput one iz vremena cara Dušana.

Stoga je naša topla preporuka da prelepe nastupajuće zimske dane iskoristite upravo u obilasku vinarija koje uveliko ostvaruju svetski rejting.

Zeljana Vuletic