Rešite se grinja jednom zauvek: Za ovaj sprej potrebna su vam samo dva sastojka

 Rešite se grinja jednom zauvek: Za ovaj sprej potrebna su vam samo dva sastojka

Stručnjaci preporučuju ulje eukaliptusa i karanfilića, navodeći da ćete korišćenjem ovih ulja najbolje sprečiti širenje grinja i tako suzbiti izvor eventualnih alergija.

Evo nekoliko saveta kako da ove nepoželjne mikroskopske podstanare držite pod kontrolom.

Za prirodni sprej protiv grinja, na 1 litar vode dodajte 20 kapi odabranog ulja i promešajte u prskalici. Sprej koristite na mebliranim delovima nameštaja koje ne možete da perete.

Za posteljinu, presvlake i druge predmete koje često perete, koristite ulje tako što ćete po nekoliko kapi sipati u dozu deterdženta pre nego što ga sipate u mašinu.

Za uništavanje grinja u tepihu, sipajte u sodu bikarbonu 10 kapi esencijalnog ulja i kroz sito polako pospite po celom tepihu. Sačekajte oko pola sata, pa usisajte.

Takođe, redovno brisanje prašine, pranje posteljinje, provetravanje prostorija nekoliko puta u toku dana, smanjiće broj grinja u vašem domu. Trudite se da soba u kojoj spavate bude hladna  i suva, a optimalna vlažnosti vazduha trebalo bi da bude između 45 i 55 odsto, dok bi temperatura u sobi treblo da iznosi 18 stepeni. U spavaćoj sobinisu poželjne biljke, jer one povećavaju nivo plesni.

Zeljana Vuletic