Celo selo ponosi se ovim dečakom: Umesto igračaka devetogodišnjak kupuje jagnjad

 Celo selo ponosi se ovim dečakom: Umesto igračaka devetogodišnjak kupuje jagnjad

Čim ustane, devetogodišnji Amer spreman je za akciju. Topla jakna, čizme i dobra volja su tu, baš svako jutro. Leti, zimi, po kiši ili snegu ovaj dečak ne propušta da se pobrine za životinje koje je sam kupio. Brine o njihovoj ishrani.

“Imam 24 ovce, slušaju me. Jedan me ne sluša, hoće da udari. Imam jednog psa. Imam dve krave i tele, dve koze, mačka koji se zove Brko… Uvek neko kad mi da ili marku ili deset uvek ja stavim to u kasu, ne trošim. Kupim sebi jedno jagnje za 50 maraka. Nisam ja više mali za igračke. Sad skupljam ovce. Ne igram se igračkama….Baviću se tim i kad porastem. Onda ću ih čuvati, šišati, praviti torove, praviti veliku farmu, kupovati traktore, priključke, raditi poslove”, priča ovaj vredni dečak.

Teška materijalna situacija naučila je devetogodišnjeg dečaka skromnosti, kao i odgovornosti prema sebi i drugima. Kako i zašto je zapravo odlučio da na ovaj način uloži novac koji je dobijao za igračke i slatkiše, objasnili su njegovi roditelji.

“On ponese i u školu sebi da kupi sendvič. Ja njemu, ako dam dve marke, on će vratiti pola marke, on to neće sve potrošiti.”

Svog sina otac Ibrahim Ibrahimović opisuje kao jednog vrednog malog ali, velikog, uspešnog čoveka koji misli na budućnost.

“On se pomolio iz sobe. Istresao novac na sto. Bilo je negde oko 300 KM. I on kaže znate šta sam ja babo i mama rešio sa ovim novcem. Odakle ti toliki novac? Kaže sve što mi je neko davao od bajramluka, za čokoladu, on je to skupljao i sklanjao sve. Kaže ja sam sanjao sinoć pošto vi nemate primanja, teško živite, borite se da nas izvedete na pravi put, ja sam usnio da ću biti najveći farmer u Pobuđu i kaže ja ću tako da vas izdržavam. Ovim putem savetujem svu decu da se posvete nečemu. Ne internetu i telefonima.”

Za godinu dana Amer je kupio 24 jagnjeta, a želja mu je da do sledeće godine udvostruči ovaj broj, ali i da postane najveći farmer u Bosni i Hercegovini.

https://www.facebook.com/agroportal.ba/videos/409704319570038/

Zeljana Vuletic