Kasica prasica večnog grada: Šta se dešava sa hiljadama novčića iz najpoznatije fontane na svetu?

 Kasica prasica večnog grada: Šta se dešava sa hiljadama novčića iz najpoznatije fontane na svetu?

Grad sagrađen na sedam brežuljaka koji su osnovali braća Romul i Rem slobodno možemo da nazvovemo i gradom fontani. Naime, Rim ukupno ima više od dve hiljade fontana, više od bilo kog drugog grada na svetu, od čega pedesetak otpada na one koje se smatraju vrednim istorijskim spomenicima.

Foto: Wikipedia

Neke od njih su Fontana četiri reke koju je izgradio Bernini (kao uostalom i pola Rima) i Tritonova fontana, ali nijedna nije slavna i svetski poznata poput fontane di Trevi.

Arhitekta Nikola Salvi zamislio je i dizajnirao ovu fontanu koja je dovršena 1762. godine, 11 godina nakon njegove smrti i nakon ukupno 30 godina izgradnje!

Fontana di Trevi najveća je barokna fontana u Rimu i verovatno jedna od najpoznatijih na svetu. Poslužila je i kao mesto na kom su snimljene brojne reklame i filmovi, a upravo je jedan film “pojačao” i naglasio tradiciju bacanja novca u nju.

Foto: Shutterstock

Nakon filma “Tri novčića u fontani” snimljenog 1954. godine građani i turisti počeli su da bacaju novčiće u fontanu, verujući da će im to doneti sreću, ali bacanje sitniša u fontanu počelo je još mnogo ranije.

Možda je čak briljantni Felinijev film “Dolče Vita” mnogo zaslužniji za promovisanje fontane, jer je teško zaboraviti ulazak Anite Ekberg u najpoznatiju rimsku fontanu.

Ipak, i pre prvog spomenutog filma, ali i Felinijevog remek dela, verovalo se da ako popijete čašu vode iz fontane to donosi sreću, ali i da ćete se ponovo vratiti u Rim. Vremenom se ova legenda promenila, pa se danas veruje da sreću i povratak donosi bacanje kovanice desnom rukom preko levog ramena, dok leđima stojite okrenuti fontani.

Destinacije koje morate posetiti: Mesta u Srbiji za uživanje i opuštanje uz najbolja domaća vina

S obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovde prođu i ubace nešto, sigurno vas interesuje koliko novaca fontana “zaradi”, kao i kome on pripada.

Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju zaposleni Karitasa i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u više od 200 različitih zemalja.

Foto: Pixabay

Kartas je pre nekoliko godina otvorio i “low – cost supermarket” u italijanskoj prestonici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem evra, činite usput i dobro delo za one koji nemaju.

Dnevno se iz fontane u proseku izvuče oko tri hiljade evra, što znači da fontana di Trevi godišnje donese više od miliona evra.

Morate ga posetiti: Mistično ostrvo usred Mediterana mami turiste iz celog sveta

Tako da, ukoliko posetite Italiju, slobodno dajte svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već ćete se prema verovanju kad – tad vratiti u jedan od najlepših gradova na svetu.

Zeljana Vuletic