Niskokalorično, a superhranjivo povrće: Jedite ga samo mesec dana i primetićete drastičnu promenu

 Niskokalorično, a superhranjivo povrće: Jedite ga samo mesec dana i primetićete drastičnu promenu

U proseku ovo povrće sadrži 92,52 odsto vode, 1,21 odsto belančevina, zatim 0,18 odsto masti i 2,3 odsto dijetetskih vlakana.

Odličan je izvor vitamina K, snižava nivo holesterola, ali to nisu jedine dobrobiti ovog čudesnog povrća. Kupus nije bogat kalorijama, ali zato je bogat vitaminima, mineralima, kao i antioksidansima koji su veoma važni za pravilno funkcionisanje organizma.

Foto: Pixabay

Pored toga, odličan je izvor vitamina K (K1 i K2) i B6, i vlaknima koja su nam neophodna. Vitamin K odgovoran je za funkcionisanje enzima u telu koji sprečavaju koagulaciju krvi.Kupus je idealna namirnica za detoksikaciju organizma, jer je prepun antioksidanasa koji čiste organizam od slobodnih radikala koji mogu oštetiti zdrave ćelije. Upravo zbog toga, ova namirnica može sprečiti pojavu raka i kancerogenih ćelija. 

Samo 90 grama kupusa sadrži: 85 odsto preporučene dnevne doze unosa vitamina K, 54 odsto vitamina C, dva grama valkana koja su neophodna za funkcionisanje organizma, kao i magnezijum, kalijum, gvožđe i mangan.

I začin i lek: Melem za disajne organe i varenje

Takođe, svakodnevno konzumiranje kupusa sprečiće pojavu hroničnih zapalenja, koja mogu biti uzročnik mnogih bolesti reumatskog artritisa, inflamacije creva pa čak i neke srčane tegobe.Zbog visoke koncentracije vitamina C (42 mg/100 g), kupus je idealane za jačanje imunog sistema, naročito u zimskom periodu. Određena istraživanja su pokazala da redovan unos preporučene dnevne doze vitamina C znatno može smanjiti rizik od razvoja raka pluća.

Visok nivo kalijuma koji se nalazi u kupusu, odgovoran je za pravilan rad srčanog mišića, te samim tim ovo povrće može biti od izuzetnog značaja osobama koje imaju problema s krvnim pritiskom, kao i srčanim tegobama. Crveni kupus, izuzetno je bogat ovom namirnicom.

Foto: Shutterstock

Pored svih ostalih dobrobiti koje ima za naše zdravlje, kupus utiče i na rad creva, poboljšava varenje, bori se protiv zapalenja i smanjuje rizik od pojave bolesti digestivnog trakta.straživanja su pokazala da pravilan unos vlakana u organizam igra veliku ulogu u snižavanju holesterola, naročito onog “lošeg” u organizmu. S obzirom na to da je kupus bogat vlaknima, idealan je da držite holesterol pod kontrolom.

Najjači prirodni lek raste u svakom dvorištu: Osam grama sprečava pojavu kamena u žuči

U narodnoj medicini izuzetno je cenjen i kiseli kupus. Još su naši preci probleme sa horničnim zatvorom. Da bi se uspostavio dobar rad creva dovoljno je uzimati dve do tri kašike rasola pre svakog obroka. Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica koje imaju pozitivan efekat na vaš libido.

Foto: Pixabay

Sok od svežeg kupusa

Sok od svežeg kupusa delotvoran je za čir na želucu, a priprema se tako što se isecka pola kilograma kupusa, samelje, malo posoli i ostavi da odstoji. Nakon toga potrebno je kupus procediti kroz gazu i ostaviti da stoji u frizideru, pišu “Novosti”. Sok pijete između obroka, a ako izaziva smetnje prilikom varenja, treba da se pije sat vremena posle jela. Pre obroka treba popiti čaj od kamilice u koji je dodato malo kima.

Čaj od ove biljke eliminiše visok pritisak, čuva srce i pomaže osobama koje pate od nesanice

 

Zeljana Vuletic