Ove “igračke” u rukama dece mogu biti fatalne: Najviše povreda kod dečaka uzrasta od 10 do 14 godina

 Ove “igračke” u rukama dece mogu biti fatalne: Najviše povreda kod dečaka uzrasta od 10 do 14 godina

Petarde nisu igračke, i svako rizikuje da zbog njih do kraja života ostane invalid.

Muškarci stradaju tri puta češće u odnosu na žene, uglavnom usled samopovređivanja neadekvatnim rukovanjem pirotehnikom, dok žene pre svega bivaju slučajno povređene, na javnim mestima i događajima. Skoro polovina povređenih ima manje  od 16 godina starosti, a najviše se povređuju dečaci uzrasta 10-14 godina.

Najčešće su to opekotine šaka i ostalih delova tela različite površine i stepena, zatim mogući su otvoreni i zatvoreni prelomi prstiju šake, a nisu retke ni one najteže povrede tipa semiamputacija i amputacija prstiju šake sa gubitkom funkcije iste. Veoma često se događaju povrede u predelu lica, sa oštećenjem funkcije oka i gubitkom vida, ali i sluha, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Gradski zavod za javno zdravlje Beograd/zdravlje.org.rs

Dodatni problem iz godine u godinu predstavlja i prodaja pirotehničkih sredstava “ispod tezge”. Zbog činjenice da ne podležu nikakvoj kontroli petarde kupljene na crno često su katastrofalnog kvaliteta i izuzetno opasne budući da se ne čuvaju u adekvatnim uslovima.

Upravo iz tih razloga iz Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluju na građane da se za vreme predstojećih praznika suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da ih ne kupuju na neovlašćenim mestima poput uličnih tezgi i pijaca.

Foto: Shutterstock

“Upotreba takvih piroteFoto: Shutterstockhničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike koji se ogledaju u trajnim posledicima po zdravlje, uznemirenje građana, narušavanje javnog reda i mira, kao i moguće izazivanje požara i eksplozija“, poručio je Momčilo Sovilj iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naglasio da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti radi kontrole prometa pirotehničkih sredstava i suzbijanja nelegalne prodaje.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće sa radom u cilju suzbijanja ovakvih pojava i napominjemo da će svako ko se bude ponašao suprotno zakonu biti sankcionisan“, istakao je Sovilj.

Razlika između robe kupljene u prodavnicama i one na improvizovanim uličnim tezgama jeste u tome što je u radnjama svaka kutija fabrički upakovana u celofan i ima upozorenje da je proizvod potencijalno opasan.

Foto: Shutterstock

Kako su za naš portal rekli u jednoj specijalizovanoj radnji za prodaju pirotehničkih sredstava, osim ispravnosti robe nadležne službe kontrolišu i obučenost samih prodavaca.

“Svi zaposleni imaju sertifikat za bezbedno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Prodaja pirotehnike mlaloletnim osobama je strogo zabranjena”.

*Prilikom adekvante upotrebe pirotehničkih sredstava, tipa petarede, vi nakon paljenja fitilja imate rok od 3 do 7 sekundi, zavisi kako kod koje. Ukolliko nije čuvana adekvatno, ukoliko joj je istekao rok trajanja, može da eksplodira posle jedne sekunde.

Drakonske kazne

Zakon o javnom redu i miru predviđa novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova za bacanje petardi ili ugrožavaju bezbednost. Ako se prekršaj izvrši u grupi od tri i više osoba, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta.

Kako biste izbegli ili sveli na minimum mogućnost da sebe ili svoje najmilije dovedete u situaciju da budu povređeni pirotehnički sredstvima neophodno je da se pridržavate sledećih saveta:

– pirotehnička sredstva uvek kupujte u ovlašćenim prodavnicama

– nikako ih nemojte praviti samostalno, u tzv. domaćoj radinosti

– čuvajte ih zatvorene na tamnom i suvom mestu, van domašaja dece

– pre upotrebe uvek pažljivo pročitajte i pridržavajte se uputstava proizvođača

– koristite ih samo na otvorenom, na bezbednoj udaljenosti od zapaljivih materijala i drugih ljudi

– nikada nemojte paliti više od jedne petarde u isto vreme

– nikada nemojte pokušavati da ponovo upalite petarde ili vatromet koji se iz nepoznatih razloga nisu aktivirali

– prilikom upotrebe vatrometa pored sebe uvek treba imati posudu sa vodom u slučaju izbijanja eventualnog požara

– alkohol i pirotehnika ne idu zajedno

Foto: Shutterstock

ŠTA RADITI UKOLIKO DO POVREDE DOĐE

Najčešće povrde od pirotehnike su opekotine. U slučaju nastanka opekotina neophodno je pridržavati se nakoliko osnovnih koraka

– Povređeno mesto što pre ohladite

– Manju opekotinu stavite pod mlaz hladne vode ili preko nje stavite hladne mokre obloge, nikako led

– Sa opečene kože nikada nemojte na silu skidati odeću koja se zalepila, već isecite materijal oko rane, ili je rasparajte po šavovima

Za razliku od većine ljudi, novogodišnji praznici predstavljaju najstresniji deo godine za naše ljubimce!

Kod pasa i mačaka čulo sluha je daleko razvijenije od ljudskog, tako da su oni mnogo osetljiviji na glasne zvuke, naročito iznenadne i intenzivne, poput onih koje proizvode petarde, vatromet ili grmljavina, a koji kod njih izazivaju veliki stres i intenzivan osećaj straha. Svake godine na hiljade ljubimaca biva povređeno ili strada od rana ili srčanog udara usled stresa izazvanih pirotehničkim sredstvima.

Zeljana Vuletic