Bolje nego iz pekare: Napravite domaće pogačice s čvarcima po starom vojvođanskom receptu

Potrebno vam je za testo:
- 600 grama brašna
- 20 grama svežeg kvasca
- kašika šećera
- kašičica soli
- 3 decilitra mlakog mleka
- dva jajeta
- kašika masti
Za premazivanje:
- 250 grama sitnih čvaraka
- dve kašike masti
- jaje
- so, biber, kim
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Razmutiti kvasac, šećer i mleko, pa sačekati da se aktivira kvasac.
- U posudu za mešenje sipajte brašno i so, pa sjedinite s kvascem.
- Napravite udubljenje, pa ulijte sve ostale sastojke za testo i mesite.
- Ostavite testo na toplom da naraste.
- Za to vreme sjedinite čvarke, so i biber.
- Testo stanjite oklagijom na debljinu od oko 5 milimetara.
- Premažite smesom od čvaraka pa preklopite. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite čvarke.
- Tako nafilovano testo ostavite desetak minuta da odmori pa ga stanjite oklagijom na debljinu od oko 1,5 centimetara.
- Pogačice ređajte u pleh i pospite kimom, a ih ostavite da odmore 20 minuta.
- Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Prijatno!
Komentari