Tri moćna čuvara: Ove biljke morate imati u svom domu tokom zime

 Tri moćna čuvara: Ove biljke morate imati u svom domu tokom zime

Međutim, ukoliko tokom zime u domu imate ove tri biljke rešiće te ovaj problem na prirodan način, i ujedno sprečiti virise, bakterije i alergene da prodru u disajne organe i izazovu respitarorne probleme.

1. Spatifilum u narodu poznatija kao “ženska sreća” 

Spatifilum je idealna biljka za uzgajanje u zatvorenom prostoru jer upija elektrostatičku energiju, te je pretvara u hemijsku energiju koja joj je potrebna za rast. Isušuje višak vlage u vazduhu, reguliše klimu u prostoru i uništava spore plesni.

Foto: Shutterstock

Takođe, odstranjuje čestice amonijaka, benzena, formaldehida i trihloretilena. Tokom zime, mesečev cvet najbolje napreduje na svetlom mestu, 2 metra udaljenom od prozora.

Ova biljku u narodu još zovu ženska sreća, a postoji verovanje da donosi sreću vlasnici. Ukoliko je poklonite devojci koja nije udata, verovanje je da će se u najskorije vreme oglasiti svadbena zvona. Ako je pak poklonite udatoj ženi, veruje se da će se u porodici pojaviti dete.

Foto: Flickr

2. Svekrvin jezik

Ukoliko se opredelite za ovu biljku treba da znate da u sebi zadržava vlagu, zbog čega je nije potrebno često zalivati, te nije mnogo zahtevna za održavanje. Možete je držati u bilo kod delu stana ili kuće. Osvežava vazduh i proizvodi velike količine kiseonika, ali i neutrališe štetne materije iz vašeg doma.

Foto: Pexels

3. Fikus

Ni fikus ne zahteva često zalivanje. Spada u jednu od najpopularniih kućnih biljaka s obzirom da neutrališe viruse i toksine iz prostora, vlaži vazduh i ispunjava ga kiseonikom.

Zeljana Vuletic