Suvo grožđe kao lek: Smanjuje rizik od kvarenja zuba i nastanka mnogih opakih bolesti

 Suvo grožđe kao lek: Smanjuje rizik od kvarenja zuba i nastanka mnogih opakih bolesti

Bogato je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom K. Grožđe je jedno od najboljih prirodnih zaslađivača i smanjuje rizik od kvarenja zuba i bolesti desni, pomaže kod varenja, smanjenja krvnog pritiska, sprečavanju nastanka raznih tumora i dijabetesa.

Zdravstvene pogodnosti suvog grožđa:

Poboljšava oralno zdravlje

Zdravstvene koristi suvog grožđa uključuju sposobnost poboljšanja oralnog zdravlja, smanjujući rizik od kvarenja zuba i bolesti desni. Sadrži antimikrobne fitohemikalije, koje pomažu u suzbijanju nastanka oralnih bakterija. Među ovim fitohemikalijama je oleanolna kiselina, koja ima sposobnost da uništava bakterije koja uzrokuju karijes, kao i bakterije koje izazivaju bolesti desni.

Foto: Shutterstock

Pomoć u varenju

Kao hranu bogata vlaknima, suvo grožđe smanjuje probavne probleme, poput dijareje i zatvora. Vlakno u grožđu potpomaže kretanja creva i zdravo varenje. Za suvo voće je poznato da sadrži veću količinu vlakana nego sveže.

Snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od moždanog udara

Studije su pokazale da suvo grožđe smanjenje krvni pritisak. Osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska preporučuje se da jedu suvo drožđe tri puta dnevno, kako bi snizili pritisak i samim tim smanjili rizik od moždanog udara. Kalijum, koji se nalazi u suvom grožđu, pozitivno utiče na rad srca i pomaže u održavanju pravilne funkcije ćelija, tkiva i organa.

Kontrola dijabetesa

Prema studiji iz 2015. godine, u kojoj su učestvovali oboleli od dijabetesa tip 2 imali su 23 odsto niži nivo glukoze posle konzumiranja suvog grožđa, u poređenju sa učesnicima koji su uzimali alternativne prerađene grickalice. Vlakna u suvom grožđu prirodno kontrolišu dijabetes.

Foto: Shutterstock

Sprečava nastanak tumora

Suvo grožđe sadrži moćne antioksidante koji sprečavaju oštećenja slobodnih radikala u telu. Oštećenje ćelija izazvanih slobodnim radikalima često je osnovni faktor koji dovodi do rasta ćelija karcinoma. Grožđice i druge antioksidativne namirnice služe kao prirodni lek protiv kancera. Povećavaju nivoa antioksidanasa u telu, smanjuju oštećenje ćelija i štite organizam od pojave tumora.