On je ponos naše zemlje: Genijalac iz Šapca u Srbiju doneo medalju koju mnogi priželjkuju

 On je ponos naše zemlje: Genijalac iz Šapca u Srbiju doneo medalju koju mnogi priželjkuju

Posle 10 dana boravka u Bocvani, trodnevnog takmičenja, 50 sati provedenih prilikom povratka u putu i ovacija i dočeka na aerodromu, utisci su se slegli, a bronza sa Međunarodne juniorske naučne olimpijade u stanu porodice Beguš, našla svoje mesto.

“Veoma sam zadovoljan takmičenjem i celokupnim iskustvom koje sam imao u Bocvani, mnogo sam se pripremao za to takmičenje, jednostavno svaki čas u školi je bio na neki način priprema za to takmičenje, i svaki predmet je koristio”, kaže Dušan Beguš, osvajač bronzane medalje.

Pored porodice, nastavnika i profesora, Grada Šapca koji je finansirao pripreme, Dušanu su velika podrška bili i članovi šestočlanog tima naše reprezentacije. Sa Nikolom Spasićem iz Aranđelovca, u školi “Foton” svakog vikenda otkriva lepotu fizičkih zakona.

“Bili smo odličan tim, nisam očekivao dokle ćemo zajedno da doguramo, i nekako baš smo postali bliski prijatelji kroz sva ova takmičenja i uživam da radim sa njim”, kaže Nikola Spasić, osvajač bronzane medalje.

Za pet godina šabački “Fotonci” osvojili su 11 međunarodnih medalja i oko 200 nagrada na republičkim takmičenjima.

“Rad sa Dušanom predstavlja veliki izazov i ogromno zadovoljstvo, podsticati uopšte radoznalost učenika, zatim odgovarati na njihova bezbrojna pitanja i možda je najveće zadovoljstvo gledati učenike kako stasavaju u uspešne mlade ljude, koji će sutra postati, nadam se, veliki naučnici, i menjati ovaj svet na bolje”, kaže Goran Stanojević iz Škole fizike “Foton”.

Dobra osnova, rad i logičko zaključivanje, Dušanu su otvorili vrata nauke.  Gen za matematiku nasledio je od roditelja, u školi je zavoleo biologiju, fiziku i hemiju, programiranje je najčešće učio sam, a nagrade osvajao skoro iz svih predmeta.

“Nauka za mene predstavlja traženje odgovora i kao što su razni grčki filozofi gledali u nebo i tražili odgovore, tako i mi gledamo u jednačinu i tražimo rešenje raznih problema, stvarnih iz života, jednostavno, to za mene predstavlja zadovoljstvo”, kaže Dušan Beguš.

Od 5. do 8. razreda OŠ “Nikolaj Velimirović” u Šapcu, Dušan Beguš na takmičenjima je osvojio 64 prve nagrade. Nauci pristupa kao odrastao čovek, a slobodno vreme provodi sa vršnjacima, najčešće uz sport i stripove.