Zlata vredni saveti za detoks organizma posle novogodišnjih praznika

 Zlata vredni saveti za detoks organizma posle novogodišnjih praznika

Ako spadate u grupu ljudi koja za vreme novogodišnjih i božićnih praznika ne zna za meru kada je praznično posluženje u pitanju, onda je ovo je sjajan tekst za vas.

Novogodišnji praznici predstavljaju najkritičniji period kada je reč vitkoj liniji i zdravlju organizma, budući da smo upravo u tom periodu skloni da preterujemo kada su hrana i piće u pitanju.

To “samo još jedno” parče torte ili čašica žestine često može da nam presedne, zbog čega neretko pomislimo “što mi je to trebalo” ili “nikad više”….

Mučnina, glavobolja, malaksalost, samo su neke od nus pojava ukoliko ste sebi dopustili koju čašicu više. Kako vam mamurluk ne bi pokvario prve dane u Novoj godini, evo saveta kako preživeti iskušenja pred kojima ste poklekli prilikom novogodišnjeg slavlja.

Savetuje se povećan unos vode, jer alkohol kao diuretik dovodi do dehidratacije. Takođe, preporučuje se čaj od nane jer smanjuje mučninu, kao i sok od kiselih krastavaca, sok od narandže. Od hrane će vam pomoći banana, kivi, jaja jer imaju aminokiseline cistein i taurin koje smanjuju dejstvo acetaldehida, kokošja supa, ovsena kaša.

U slučaju da dođe do trovanja alkoholom osobu treba odvesti na sigurno mesto, gde nema opasnosti od padova i povreda. Proveriti da li je mešala piće, da li je pored alkohola koristila neke lekove, ili narkotike.

Važno je da konstantno budete uz otrovanu osobu i da kontrolišite stanje. Nikakvi lekovi ne mogu ubrzati proces trežnjenja. Kofein ili hladni tuševi mogu imati samo kratkotrajan i minimalan učinak. Ukoliko ne možete da pomognete otrovanoj osobi, i smatrate da je stanje ozbiljno potražite pomoć lekara. Treba istaknuti kako je povraćanje česta pojava kod trovanja alkoholom, ali ukoliko otrovana osoba povrati više od jednog puta, to može biti znak povrede glave ili neke druge ozbiljne bolesti i potrebno je takvu osobu odvesti u bolnicu.

Kao što ste već mogli da pročitate voda je vaš najveći saveznik u slučaju da ste preterali kada je alkohol u pitanju.

Ukoliko u normalnim uslovima čovek pije dve litre vode, u “vanrednoj situaciji” stručnjaci savetuju da duplirate dozu. Za nadoknađivanje izgubljene tečnosti, budući da je alkohol poznat po tome da dovodi do dehidracije organizma dobra je i kisela voda. Osećaj mučnine smanjiće i čaj od đumbira.

Zeljana Vuletic