Večna igračka: Barbika ove godine puni 60 godina

 Večna igračka: Barbika ove godine puni 60 godina

“U industriji igračaka, gde uspeh traje od tri do pet godina, 60 godina je ogromna stvar”, prenosi sajt Lejtestli.

Barbi je poznata širom sveta, a svoj debi imala je na Američkom sajmu igračaka u Njujorku 9. marta 1959. godine.

Od tada je prodato više od milijardu ovih lutaka širom sveta.

Barbika je promovisala mit o lepoti i čitavoj generaciji devojčica nametnula svoju filozofiju. Prevaziđena ili ne, tek vitkonoga Barbika, gotovo je izvesno, nadživeće i svoje prve male kupce.

Barbika je pratila modne trendove i nametala ih, menjala boju kose i kože, bila je i Pepeljuga i princeza, a doživela je i da se jedan deo Tajms skvera preimenuje u Barbi bulevar na nedelju dana.

Mali porodični biznis gospođe Rut Hendler pretvorio se u basnoslovni i multinacionalni posao bez konkurencije na tržištu, a firmi „Matel“ uskoro se pridružila armija modnih kreatora i lutkarskih dizajnera zadužena za mnogobrojnu Barbikinu porodicu.

Na portalu ove moćne dame mogu se naći i približne vrednosti njenih najcenjenijih primeraka među kolekcionarima. Najveću vrednost ima prva Barbika, model Ponitejl iz 1959. godine s konjskim repom smeđe boje, odevena u čuveni crno-beli kupaći kostim s otvorenim sandalama visokih potpetica na nogama i plavim naočarima za sunce na licu.

Njena vrednost danas varira od 6.500 do 8.500 američkih dolara, s tim što su brinete skuplje od plavuša jer se ređe mogu naći.

Barbi ima preko 40 kućnih ljubimaca. Pored pasa i mačaka, ima i konje, pandu, lava, zebru… Poseduje i vrlo zavidnu kolekciju automobila. Ružičastu kabriolet „korvetu“, džip, kamp prikolicu.

Barbikina slava može da se meri sa slavom pravih, živih ličnosti koje su rado pozajmljivale svoj lik najlepšoj među lutkama.

Manekenka Tvigi bila je prva Barbika, a za njom Elizabet Tejlor i mnoge druge poznate ličnosti. Čak je i kralj rokenrola Elvis poželeo da bude Ken.

Nije tačno da Barbika ništa ne radi. Radila je kao stjuardesa, ali ima i pilotsku dozvolu. Prošla je i obuku za astronauta, radila je kao lekar i veterinar.

Životna priča Barbike 

Iz serije priča koje je objavljivala izdavačka kuća „Rendom haus“ šezdesetih godina 20. veka, moglo se saznati da je Barbikino pravo ime Barbara Milisent Roberts.

Roditelji su joj Džordž i Margaret Roberts iz (izmišljenog) grada Vilovsa u Viskonsinu. Srednju školu je završila u rodnom gradu.

U knjigama Dženerejšn grl, koje je objavio „Golden buks“, 1999. ispostavilo se pak da je srednju školu završila na Menhetnu, u Njujorku.

Godine 1961. upoznala je svoga dečka Kena Karsona. Australijskog surfera Blejna upoznala je 2004, ali se posle dve godine „pomirila” sa Kenom.

Barbi ima pet sestara: Skiper (1964), Tuti (1966), Stejsi (1992), Keli (1995) i Krisi (1999), a samo jednog brata Toda (1966). Njeno porodično stablo upotpunjavaju i dve rođake Fransi (1966) i Džezi (1989).

Barbi je neverovatno društvena, politički korektna i bez rasnih predrasuda prilikom odabira prijatelja. Na spisku njenih prijatelja nalazi se, pored dečka Kena i najbolje drugarice Midž, još 30 osoba raznih nacionalnosti, verske opredeljenosti, boje kože, kose i uzrasta.