Okupite porodicu za stolom: Savršeni recepti za srećan Badnji dan i veče

PREBRANAC
Sastojci:
500 g pasulja tetovca
1 dl ulja
200 g crnog luka
1 praziluk- 100-150 grama
lovorov list, so, biber, mlevena slatka paprika, ljuta tucana paprika
FOTO: Printscreen Youtube
Priprema:
Pasulj nalijte hladnom vodom i ostavite preko noći. Pasulj prvo prokuvati, pa tu vodu prosuti, a zatim ponovo naliti vodu i kuvati ga dok ne bude potpuno skuvan. Dok se pasulj kuva, crni luk isecite na rebarca i pržite ga dok ne dobije zlatno- žutu boju. Praziluk isecite po dužini na pola, pa zatim isto na rebarca i staviti da se kratko proprži s crnim lukom. U luk pri kraju prženja dodati dve ravne kašike slatke melevene paprike, i lagano pržiti i voditi računa da paprika ne zagori. Dodati i dva, tri lista lovora. U šerpu u kojoj se prži luk i praziluk dodati prethodno skuvani pasulj, i naliti vodom u kojoj se kuvao, taman toliko da ogrezne u njoj. Sve zajedno dobro promešati, začiniti solju i biberom, i ljutom tucanom paprikom po želji i ukusu. Staviti to u zemljanu posudu ili pleh i peći na 170 stepeni 30 minuta, odnosno dok se lepo ne zapeče.
POSNE SARMICE
Foto: Shutterstock
Sastojci:
glavica kiselog kupusa (oko 15 listova)
500 g kočanskog pirinča
300 g crnog luka
3-4 čena belog luka
300 g šargarepe
300 g celera
lovorov list, so, biber, mlevena slatka paprika
Priprema:
Sitno iseckati crni luk i pržiti. Kad je luk na pola pržen dodati izrendanu šargarepu i izrendani celer i nastaviti s prženjem. Dodati jednu kašičicu slatke mlevene paprike, malo bibera i soli. Zatim dodati pirinač i naliti vodom (oko 2 dl vode) i kuvati na nižoj temperaturi uz konstantno mešanje sve dok voda iz šerpe ne ispari. Ostaviti sa strane da se prohladi. Kada se masa za sarmice ohladi možete uviti sarme. Važno je da prethodno kupus operete u mlakoj vodi kako biste mu neutralisali kiselinu.
Na dno šerpe staviti par celih listova kiselog kupusa, a zatim ređati sarme u krug. Preko sarmi posuti jednu kašičicu aleve paprike, ubaciti par čenova belog luka i 2-3 lista lovora. Naliti vodom, poklopiti i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi oko sat vremena, a zatim proveriti da li je kiseli kupus kuvan. Kada se uverite da je kupus u koji su umotane sarme skuvan prebacite sarme u pleh, a zatim ih pecite od 15 do 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Foto: Shutterstock
PEČENE PASTRMKE
Sastojci:
3 očišćene pastrmke
1 veći ili 2 manja limuna
beli luk
ruzmarin
2 dl ulja
vinsko sirće
morska so
Priprema:
U očišćene pastrmke ubaciti grančicu ruzmarina, čen belog luka, i jednu krišku linuma. Ribu poređati u pleh, zaliti uljem i posoliti. Staviti u rernu da se peče 45- 60 minuta na 180 stepeni. U činijici pomešati kašiku ulja i kašiku vinskog sirćeta. Ovom marinadom ribu premažite pri kraju pečenja. Zatim okrenite ribu, vratite da se peče još 5 minuta, a onda je ponovo premažite i otavite u rerni dok ne bude potpuno pečena. Uz ovo možete poslužiti i dunje, koje ćete ispeći u posebnom plehu. U pleh ubaciti i nekoliko dunja, sečenih na deblje kriške, premazanih medom i posutih rendanim muskatnim orahom, i peći.
SUVE PAPRIKE PUNJENE ORASIMA
Foto: Shutterstock
Sastojci:
10 suvih paprika
250 g krupnije mlevenih oraha
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
1-2 češnja belog luka
so, biber, po ukusu
suvi začin, po ukusu
slatka mlevena paprika, po ukusu
Priprema:
Paprike potopiti u vrelu vodu da odstoje. U tiganju pržiti crni luk dok ne dobije zlatno-žutu boju, a zatim dodati pirinač. Prodinstati kratko, pa dodati krupnije mlevene orahe, so, biber i slatku mlevenu papriku. Omekšale paprike napuniti i zatvoriti sa tanko isečenim kolutom krompira, a zatim ih poređati u tepsiju. Paprike prelijte prethodno spremljenom smesom (2 kašike brašna razmutiti u 500 ml vode, dodati kašiku slatke mlevene paprike). Tepsiju sa paprikama prekriti poklopcem i peći u rerni na 200 stepeni 25 minuta. Gotove paprike posuti s malo mlevenih oraha.
Od SALATA tu je neizostavna turšija, kiseli kupus, paprike i ajvar. Ukućani mogu da se zaslade suvim voćem poput šljiva, grožđa, smokava, ali i svežim jabukama, kruškama, orasima, bademima, lešnicima.
Komentari