“Boemska rapsodija” obeležila 76. dodelu Zlatnog globusa

 “Boemska rapsodija” obeležila 76. dodelu Zlatnog globusa

https://www.instagram.com/p/BsUvLjplVtK/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BsU8juih7r3/?utm_source=ig_web_copy_link

Film “Grin Buk” (Green Book) drugi je veliki pobednik sa tri nagrade, dok je “Zvezda je rođena” (A Star is Born) koja je bila nominovana za pet Globusa osvojila samo jedan za pesmu “Šalou” (Shallow).

“Grin buk” je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, najbolji scenario i najbolju pomoćnu mušku ulogu za Maheršalu Alija, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Film koji se dešava u 1960-im sa Maheršalom Alijem i Vigom Mortensenom govori afričko-američkom muzičaru koji zaposli italijansko-američkog vozača da ga vozi na turneju na jugu SAD.

“Boemska Rapsodija” je osvojila nagrade uprkos mešanim kritkama i poremećajima za vreme snimanja kada je originalni reditelj Brajan Singer otpušten zbog “nepouzdanog ponašanja” i na njegovo mesto došao Dekster Flečer da završi projekat.

https://www.instagram.com/p/BsUz5_nB3uR/?utm_source=ig_web_copy_link

Film je međutim bio hit u boks ofisu i glumac Malek koji je osvojio Zlatni globus tipovan je za pobedu na Oskarima.

On je posvetio svoju nagradu Frediju Merkjuriju koji je umro 1991. godine “Ovo je za tebe i zbog tebe, lepi”, rekao je Malek.

Još jedno veliko iznenadjenje večeri u filmskim kategorijama bila je Glen Klous koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmskoj kategoriji drame za ulogu u filmu “Vajf” (The Wife). Ona je pobedila Lejdi Gagu za koju se očekivalo da će osvojiti nagradu za “Zvezda je rođena” (A Star is Born).

https://www.instagram.com/p/BsVWm3UjaO3/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/BsVWppPgpYc/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Film “Roma” osvojio je Zlatnog globusa za najbolje strano ostvarenje, a reditelj Alfonso Kuaron je takodje dobio ngradu za najboljeg reditelja za to delo.

U filmskoj kategoriji mjuzikl ili komedija za najboljeg glumca i glumicu nagrade su odneli Kristijan Bejl, neprepoznatljiv u ulozi američkog potpredsednika Dika Čejnija u filmu “Vajs” (Vice) i Olivija Koulman kao kraljica Ana u filmu “Favorit” (The Favourite).

https://www.instagram.com/p/BsVVs1th3v6/?utm_source=ig_web_copy_link

To je bilo malo razočarenje za film “Vice” koji je vodio po broju nominacija.

Globusi se dodeljuju i za televizijska ostvarenja. Veteran Majkl Daglas osvojio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u seriji “The Kominsky method” koja je takodje nagradjena kao najbolja komična serija.

Serija “Amerikanci” je osvojila nagradu najbolje dramske televizijske serije a Ričard Maden, Rob Stark iz “Igre prestola” nagradjen je kao najbolji glumac u toj kategoriji.

https://www.instagram.com/p/BsVWqCulrot/?utm_source=ig_web_copy_link

Ceremonija 76. dodele Zlatnog globusa održana je sinoć po lokalnom vremenu u hotelu Hilton u četvrti Beverli hils u Los Anđelesu. Domaćini dodele su bili glumci Sandra Oh i Endi Samberg.

https://www.instagram.com/p/BsU5U2El2cw/?utm_source=ig_web_copy_link

Zlatni globus, američka filmska nagrada koju od 1944. godine dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), često je pokazatelj koji će filmovi biti nagradjeni prestižnim Oskarom. Ovogodišnja, 91. dodela Oskara biće održana 24. februara.