Božićna trpeza: Predlog jelovnika za praznični ručak i večeru

 Božićna trpeza: Predlog jelovnika za praznični ručak i večeru

Naravno i ruska salata je neizostavan deo kako novogodišnje, tako i božićne trpeze u većini srpskih domova.

Foto: Wikipedia

RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU

U ranim jutarnjim satima na Božić, ne dan ranije, domaćica peče pogaču, odnosno česnicu u koju se stavlja novčić i česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Česnica se širom Srbije pravi na različite načine, zbog čega se ne može govoriti o jednom i jedino “ispravnom” receptu. Onaj ko dobije deo česnice sa skrivenim novčićem, po narodnom verovanju, biće srećan cele godine. Želimo Vam da baš Vi budete ti koji će ove godine izvući novčić.

Sastojci:

2 jajeta

kockica kvasca

500 ml mleka

1 kg brašna

malo soli i novčić koji ćete staviti unutra.

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro umesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte ga kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Česnicu možete ukrasiti i simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

Foto: Shutterstock

PEČENA JAGNJEĆA PLEĆKA

Sastojci:

2, 5 – 3 kg jagnjeće plećke

500 g krompira

300 g šargarepe

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

lovorov list

krupna morska so

Priprema:

Krompir iseći na četvrtine (krupne kriške). Crni luk isto tako. Šargarepu iseći ukoso na deblje komade. Poređati sve u pleh, dodati ruzmarin, beli luk, malo posoliti i promešati. Preko toga staviti jagnjeću plećku i dobro posoliti morskom solju, malo nauljiti i naliti pola litre vode. Ako pečete u pekaču stavite poklopac, a ukoliko jelo spremate u plehu prekrijte ga aluminijumskom folijom. Peći na 200 stepeni sat i po, zatim skinuti poklopac ili foliju i peći još 45 minuta na 180 stepeni. Jelo je gotovo ako se meso odvaja o kostiju, ili “ubodite” meso i ako nož lagano prolazi, meso je gotovo.

Foto: Shutterstock

BAKINE SARME

Sastajci:

2kg mesa (1kg svinjetine, 1kg junetine)

1kg crnog luka

kiseo kupus (listovi)

1 jaje

pola šolje pirinča

200g masti

dodatak jelu, so, biber

Priprema: Iseckati luk i prodinstati ga na masti. Kada je luk poludinstan dodati 2 kasike brašna i mlevenu slatku papriku (1-2 kašičice ravne). Zatim dodati meso, jaje, pirinač, biber i po ukusu dodatak jelu i so. Dno šerpe premazati uljem i pokriti listovima kupusa. Poređati sarme i ubaciti između njih 10 zrna bibera i 4 lovorova lista. Na vrh staviti listove kupusa. Preliti sarme vodom i kuvati.

Foto: Shutterstock

VASINA TORTA

Sastojci:

5 žumanaca

6 belanaca

5 kašika šećera

kašika brašna

6 kašika mlevenih oraha

Prvi fil:

1,25 dl mleka

11 kašika šećera

200 g mlevenih oraha

4 žumanceta

sok i rendana kora 1 pomorandže

3 štangle rastopljene čokolade

150 g maslaca

kašika prah-šećera

Drugi fil:

250 g šećera

2 čaše vode

4 belanceta

Priprema:

KORA:
Umutite žumanca sa šećerom, i u smesu zatim dodati brašno i orahe. Posebno umutite belanca, i u sneg og belanaca dodati prethodno umućenu semsu i varjačom lagano promešati sve sastojke. Koru ispecite u prethodno podmazan i brašnom posut pleh.

FIL:

U mleko dodajte 3 kašike šećera i mlevene orahe. Kratko prokuvajte i ohladite. Posebno umutite žumanca sa 4 kašike šećera, a zatim u smesu dodajte orahe, malo izrendane kore od pomorandže, sok od pomorandže i čokoladu. Umutite maslac s šećerom u prahu, i dodate u prethodno napravljenu smesu.

Šećer i vodu skuvajte gušće nego za slatko i skinite s vatre. Umutite belanca u čvrst sneg i polako dodajte, sve vreme mešajući, gust sirup od šećera koji ste stavili na paru. Nastavite da mešate sve dok se masa sasvim ne ohladi. Na ispečenu koru stavite prvi, pa drugi fil.
Prijatno! Srećni božićni praznici!

Zeljana Vuletic