Recite “zbogom” lošoj navici: Hrana koja vam može smanjiti želju za cigaretama!

 Recite “zbogom” lošoj navici: Hrana koja vam može smanjiti želju za cigaretama!

Omega 3 kiseline dobar su saveznik svima koji planiraju da se jednom za svagda reše ove loše navike, jer za razliku od brojnih drugih lekova ne izazivaju nuspojave.

Foto: Pixabay

Svima koji žele da ostave cigarete preporučuje se da jedu hranu koja sadrži omega-3 kiseline, poput sardine, lososa, semenki suncokreta, orašastih plodova, maslinovog i ribljeg ulja.

 

Nedostatak omega-3 masnih kiselina je, inače, čest slučaj kod pušača. To oštećuje nervne ćelije i vezu između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu želje, čime se i objašnjava kako unošenje hrane bogate ometa 3 kiselinama smanjuje potrebu za cigaretama.

Biljka koja definitivno ubija svaku želju za nikotinom je stevija.

Foto: Shutterstock

Stevija- biljka iz porodice hrizantema potiče iz srednje i Južne Amerike, tačnije Paragvaja, a njene dobrobiti su višestruke. U poslednje vreme se može naći u skoro svim prodavnicama zdrave hrane i odlična je za sve koji žele da uživaju u slatkim ukusima bez dodatnog belog šećera. Dоstupna je u оbliku suvоg lišćа, zеlеnog i bеlоg prаhа i u vidu tеčnоsti.

Listiće stevije stavite između obraza i desni, ako nemate listiće, možete staviti zeleni prah. Na taj način postepeno se smanjuje želja za pušenjem i zavisnost od duvana. Kad vam se pojavi želja za cigaretom, stavite nekoliko kapi u čaj i popijte, ili stavite kap ispod jezika i želja će prestati.

Foto: Pixabay

Cigarete smanjuju zalihe vitamina C, ostavljajući nedostatak koji nikotin popunjava. Upravo zbog ovoga pušačima savetuju da unose što više voća bogatog vitaminom C, poput narandže, limuna ili grejpa. Ove namirnice će, tvrde stručnjaci, smanjiti potrebu za cigaretama.

Dobar saveznik u smanjenju broja ispušenih cigareta, jeste i suvo voće. Kako biste se što lakše rešili ovog poroka u umerenim količinama jedite suvo voće.

Nadamo se da će vam ovo saznanje pomoći u odluci da ostavite cigarete. Motivacija vam može biti i primer velikog francuskog džavnika Šarla de Gola koji je bio strastveni pušač. De Gol je u ovom poroku uživao više od 40 godina, a kada je odlučio da ostavi cigarete, rekao je da će to uraditi kao predsednik shvatajući to kao svoje izborno obećanje građanima, i ostavio je pušenje. On je na jedan zanimljiv nači ostvario jedan lični cilj, ili lično usavršavanje.

Zeljana Vuletic