Počeo je Kustendorf: Ove svetske face su došle u Srbiju

 Počeo je Kustendorf: Ove svetske face su došle u Srbiju

Festival, 12. po redu, svečano su otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala, Emir Kusturica. Potom je prikazan film Emira Kusturice “Pepe, jedan uzvišeni život”, dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki, koji je svetsku premijeru imao na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovao je i glumac Slavko Štimac kome je ove godine posvećen program “Retrospektiva velikana”.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa.

Od velikog broja pristiglih filmova, čak 718, odabran je dvadeset i jedan film domaćih i inostranih autora koji će se naći u takmičarskom programu 12. Kustendorfa.

Međunarodni žiri koji će odlučivati o dobitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, činiće glumica Stana Katić, Slobodan Despot, izdavač i pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku, i Tankred Ramon, francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audiovizuelnih sadržaja. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Gosti festivala biće glumci Mat Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco kao i producent Andrea Gambeta.

U “Savremenim tendencijama” biće prikazani filmovi “Srećan kao Lazaro”, italijanske rediteljke Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim “Bliski neprijatelji” Davida Oelhofena i “Nežna ravnodušnost sveta” Adilhana Jeržanova, “Dogmen” reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa “Papa Franja: čovek od reči” i film braće Damijana i Fabia Dinoćenco, “Dečaci plaču”.

U okviru programa Retrospektiva velikana biće prikazan film “Dragstor kauboj” Gasa van Santa, “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, “Sjećaš li se Doli Bel?” Emira Kusturice kao i “Vestern” Manuela Porijera. Takođe, u okviru ove programske celine održaće se i projekcije filmova Miloša Formana “Svlačenje” i Bernarda Bertolučija “Dvadeseti vek”.

“Novi autori” predstaviće prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”. Festival Kustendorf u okviru pratećeg programa “Kustendorf predstavlja” prikazaće publici film rediteljke Aline Skšeševske “Devojke u igri”. Tokom trajanja festivala u galeriji “Kapor” biće postavljena izložba akademskog slikara Ratka Lalića, a deo programa festivala je i izložba fotografija povodom 70. godišnjice Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Takođe, u Andrićgradu, u galeriji Lubarda, će biti otvorena izložba slika i mozaika akademske slikarke Bisenije Tereščenko.

MUZIČKI PROGRAM – Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće prepoznatljivi noćni život Kustendorfa. Gosti Kustendorfa uživaće u nastupima Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju i sastava Kaskaval & Kristi Traktor iz Moldavije, italijanskog muzičara Vinicija Kaposela, holandsko-srpskog ansambla Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend, grupe Kal iz Srbije i vokalno-instrumentalnog sastava Bilja Krstić i Bistrik orkestar”

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.