Nova pravila stanovanja u zgradama: Ovo će biti vreme kućnog mira

 Nova pravila stanovanja u zgradama: Ovo će biti vreme kućnog mira

Posle toga, stanari će imati obavezu da primenjuju nova pravila življenja u višespratnicama.

Ovim pravilnikom, između ostalog, biće uređeno vreme kućnog mira, izdavanje zajedničkih prostorija, kao i dozvoljeni nivo buke. Tako, na primer, umesto odmora od 13 do 17 i od 22 do šest, ubuduće će kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću, od 22 do sedam sati.

U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove ističu da je promena neophodna, kako bi se uskladila sa Zakonom o stanovanju, kao i sa novim uslovima življenja u stambenim zgradama.

“Prema radnoj verziji nove odluke, vikendom će satnica biti drugačija u odnosu na radne dane. Subotom će tišina trajati do osam ujutru, a nedeljom do 10 ujutru”, kaže Nikola Kovačević, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove.

U Udruženju profesionalnih upravnika Beograda takođe smatraju da odluka mora da se menja.

Još jedna od stavki iz stare Odluke o kućnom redu jeste da stanar koji baca smeće oko zgrade može biti kažnjen samo ako bude zatečen u prestupu.

“Mora se omogućiti da Komunalna policija može da kažnjava i na osnovu fotografije ili snimka sa sigurnosnih kamera, jer, komunalci u većini slučajeva neće zateći onoga ko baca smeće oko zgrade”, objašnjava Đorđe Aleksić, iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.