Skriveni znakovi neplodnosti na koje svaka žena treba da obrati pažnju

 Skriveni znakovi neplodnosti na koje svaka žena treba da obrati pažnju

Pokušavate da ostanete u drugom stanju duže od šest meseci

To je vremenski okvir koji bi žene, u životnoj dobi od trideset i pet do četrdeset godina, trebalo da daju sebi, pre nego što se obrate doktoru sa pitanjima o plodnosti. Za žene mlađe od trideset i pet, stručnjaci preporučuju da ovaj vremenski okvir traje do godinu dana, pre testiranja. Žene preko četrdeset godina života trebalo bi odmah da se obrate ginekologu.

Ne znate kada ćete imati menstruaciju

Dvadeset i osam dana prosečna je dužina menstrualnog ciklusa, iako se sve između dvadeset i jednog i trideset i pet dana smatra normalnim. Blaga fluktuacija od meseca do meseca jedna je stvar, ali ako vam je menstruacija toliko neredovna da se više i ne trudite da je “pratite”, to bi moglo ukazivati na problem proizvodnje jajašca ili ovulacije. Poremećaji ovulacije (što znači da se ovulacija dešava veoma retko ili uopšte ne dolazi do nje), utiču na neplodnost kod oko 25 odsto žena.

Kada dobijete menstruaciju, ona je veoma oblina

Obilna u smislu da imate osjećaj kao da vam i tampon i higijenski uložak nisu dovoljni. Određena oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom ili oboljenja bubrega, mogu uzrokovati prekomerno menstrualno krvarenje, a to mogu i određene vrste lekova (kao što su anti-inflamatorni lijekovi ili anti-koagulanti) ili uzrok može biti oboljenje koje se povezuje sa neplodnošću.

Foto: Shutterstock

Kada dobijete menstruaciju, ona je veoma bolna

Ovde nije reč o neprijatnom probadanju ili tupom bolu koji većina žena oseća tokom menstruacije – ti grčevi su način na koji materica “poručuje” da se grči kako bi izbacila sluznicu. Kod nekih žena ova poruka je jasnija i glasnija nego kod drugih, ali se ne može uporediti sa bolom u predjelu karlice i teškim grčevima koji se povezuju sa endometriozom. Ova vrsta bola može se javiti pre same menstruacije i nastaviti se nekoliko dana za vreme njenog trajanja, a može uključivati bol u donjem delu leđa i stomaku, s tendencijom da se pogoršava tokom vremena.

Pojavljuju vam se bubuljice i akne kao u tinejdžerskim danima

To se neće desiti ako ste jele masnu hranu ili slatkiše. Za iznenadne, nekontrolisane akne može se kriviti fluktuacija hormona (što se može desiti usled menstruacije ili menopauze), mnogo stresa ili nuspojave određenih lekova.

One mogu biti i znak sindroma policističnih jajnika. To je zato što kod žena, koje imaju pomenuti sindom, jajnici proizvode više androgena – muškog hormona – nego što je to uobičajeno.