Ako je verovati naučnicima ove tri namirnice produžavaju život

 Ako je verovati naučnicima ove tri namirnice produžavaju život

Studija objavljena u “Magazinu opšte medicine” pokazala je kako se hrane zdravi, a šta jedu bolesni ljudi. Jedan deo ispitanika jebio na režimu ishrane koji je uključivao namirnice pogodne za borbu protiv upala, a drugi deo se hranio drugačije.

Oni koji su redovno jeli voće, povrće, konzumirali kafu, orašaste plodove, čokoladu i umereno pili crveno vino i pivo, imali su za 18 odsto niži rizik od prerane smrti. Takođe, kod njih je za 20 odsto bio niži rizik i od kardiovaskularnih bolesti i 13 odsto od smrti zbog raka. Primećeno je i da su pušači na ovom režimu imali manji rizik od drugih “kolega po dimu”.

Foto: Shutterstock

Naučnici objašnjavaju da upala leži u korenu mnogih oboljenja, od artritisa, preko demencije, do nekih vrsta kancera i kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga, kako kažu, dijeta koja ublažava upalu može biti dobra. Inače, sve je više zainteresovanih za hranu koja ublažava upalu.

Naučnici ipak savetuju oprez i konsultacije sa doktorom jer jedna dijeta nije dobra za sve ljude. Razni drugi faktori moraju biti uzeti u obzir, od sna, preko aktivnosti osobe, njenog posla, genetike.