Kiflice sa makom za ljubitelje tradicionalnog ukusa (RECEPT)

 Kiflice sa makom za ljubitelje tradicionalnog ukusa (RECEPT)

Potrebno vam je:

  • 400 gr brašna
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 0,5 kesice suvog kvasca
  • 2,5 dl mleka mlakog
  • 2 žumanceta
  • 5 kašika ulja/maslaca/masti
  • kora od limuna rendana

Fil:

  • 200 gr maka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 dl mleka
  • 50 gr suvog grožđa

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka

Uputstvo za pripremu:

Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. Ostavite ga da se udvostruči, piše portal recepti-kuvar.rs.

Dok testo raste skuvajte mak – sjedinite mak i sve ostale sastojke. Kuvajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta od momenta vrenja.

Kada testo naraste, razvijte ga u u pravougaonik debljine oko 5 mm. Secite trouglove željene veličine. Na širi deo trougla stavite fil i uvijte kiflicu. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.

Kiflice ostavite na toplom mestu da narastu, oko pola sata. Premažite ih mešavinom jajeta i mleka i pospite po želji krupnim šećerom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15-20 minuta.

Napomena:
*Umesto ulja možete koristiti neke od navedenih masnoća (otopljene).
**Umesto suvog kvasca, možete koristi svež.
Neke kiflice možete puniti džemom po izboru.
U testo možete staviti cela jaja, ali u tom slučaju smanjite količinu mleka za 0,5 dl.
Ukoliko se odlučite samo za žumanca, umućena belnca možete staviti u mak ili od njih napraviti puslice.