Kiflice sa makom za ljubitelje tradicionalnog ukusa (RECEPT)

Potrebno vam je:
- 400 gr brašna
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 0,5 kesice suvog kvasca
- 2,5 dl mleka mlakog
- 2 žumanceta
- 5 kašika ulja/maslaca/masti
- kora od limuna rendana
Fil:
- 200 gr maka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 dl mleka
- 50 gr suvog grožđa
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
Uputstvo za pripremu:
Sjedinite sve suve sastojke, dodajte tečne i umesite glatko testo. Ostavite ga da se udvostruči, piše portal recepti-kuvar.rs.
Dok testo raste skuvajte mak – sjedinite mak i sve ostale sastojke. Kuvajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta od momenta vrenja.
Kada testo naraste, razvijte ga u u pravougaonik debljine oko 5 mm. Secite trouglove željene veličine. Na širi deo trougla stavite fil i uvijte kiflicu. Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke.
Kiflice ostavite na toplom mestu da narastu, oko pola sata. Premažite ih mešavinom jajeta i mleka i pospite po želji krupnim šećerom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 15-20 minuta.
Napomena:
*Umesto ulja možete koristiti neke od navedenih masnoća (otopljene).
**Umesto suvog kvasca, možete koristi svež.
Neke kiflice možete puniti džemom po izboru.
U testo možete staviti cela jaja, ali u tom slučaju smanjite količinu mleka za 0,5 dl.
Ukoliko se odlučite samo za žumanca, umućena belnca možete staviti u mak ili od njih napraviti puslice.
Komentari