Sutra je Bogojavljenje: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju

 Sutra je Bogojavljenje: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) sutra proslavljaju Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga ovaj krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa.

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljanje. Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući.

Bogojavljenjska noć

Večeras u ponoć, narod veruje da je nebo darežljivo prema budnima. Ko ne zaspi na prelazu iz jednog dana u drugi možda se baš njemu nebo otvori. Zato je tradicija da se u Bogojavljenjskoj noći zaželi želja “jer će se i ostvariti”.

Verovanje je i da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče, jer se verovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Na Bogojavljenje sveštenik u crkvi deli bogojavljensku vodicu. Ona se čuva tokom cele godine, do sledeće, a veruje se da je lekovita. Njom se ljudi umivaju za zdrav vid i piju je ako su bolesni, kupaju se novorođenčad.
Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima “Hristos se javi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”.

Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.