Filmovi Roma i The Favourite osvojili najviše nominacija za Oskara

 Filmovi Roma i The Favourite osvojili najviše nominacija za Oskara

Ta dva ostvarenja su favoriti za Oskara čija će 91. ceremonija biti održana 24. februara u pozorištu Dolbi u Los Andjelu.

Osam nominacija je dobio film “A Star Is Born” (Zvezda je rodjena) sa Bredlijem Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama. Njih dvoje su nominovani u kategorijama najboljeg glumca i najbolje glumice.

Za Oskara u kategoriji najboljeg filma će se takmičiti osam ostvarenja “A Star Is Born”, “BlacKkKlansman”, “Black Panther” (Crni panter), “Bohemian Rhapsody” (Boemska rapsodija), “The Favourite” (Omiljena), “Green Book” (Zelena knjiga), “Roma” (Rim) i “Vice” (Porok).

Spajk Li je ove godine prvi put nominovan za Oskara za najbolju režiju za ostvarenje “BlacKkKlansman”. Za Oskara u toj kategoriji će se boriti i Pavel Pavlikoski “Cold War”, Jorgos Lantimos “The Favourite”, Alfonso Kuaron “Roma” i Adam Mekej “Vice”.

Za najboljeg glumca nominovani su pored Bredlija i Kristijan Belj “Vice”, Viljem Dafo, Rami Malek i Vigo Mortensen, a za najbolju glumicu Jalicija Aparisio “Roma”, Glen Klouz “The Wife”, Olivia Kolman “The Favorite”, Lejdi Gaga “A Star Is Born” i Melisa Mekarti “Can You Ever Forgive Me?”.

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodele Oskara biće održana bez voditelja prvi put od 1989. godine kao i bez nove kategorije za najpopularniji film od čega je odustala Akademija.

Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Poslednje dve godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Oskar se dodeluje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Sama nagrada je pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetara) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Film “The Shape of Water” (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljema del Toroa veliki je pobednik prošlogodišnje 90. ceremonije dodele Oskara. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji.