Gde grešimo: Kako da vam odeća bude čistija i suši se tri puta brže

 Gde grešimo: Kako da vam odeća bude čistija i suši se tri puta brže

Laš otkriva gde najčešće grešimo kada je pranje i sušenje odeće u pitanju. Krenula je najpre od korišćenja sredstva za pranje veša, ističući da više deterdženta ne znači i čistija garderoba. Laš savetuje da se prilikom upotrebe deterdženta vodite devizom – manje je više.

“Evo zašto je to tako. S obzirom da je reč o sapunu, a on se pravi od masti, ogromna količina može da ostavi tragove što za posledicu može imati da vaš veš izgleda prljavije”, objašnjava Laš.

Dodaje da “previše oprani” peškiri na sebi sakupe višak sapuna koji se lepi za tkaninu, a sušenjem se zagreva. Upravo zbog toga peškiri iz mašine za sušenje izađu meki, ali kasnije ogrube, a ove hemikalije koje se zadržavaju često i izazivaju alergijske reakcije.

Lašova tvrdi da bi se mokra garderoba sušila tri puta brže, potrebno je izbagavati stavljanje omekšivača.

“Osnova omekšivača je ulje koje se pri pranju lepi za odeću. Zato je bolje da stavite sirće u odeljak za omekšivač. Verujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, savetuje ova Australijanka.

Takođe, za bolje efekte pranja u mašinu za veš dovoljno je da stavite tek osminu preporučene količine praška ili tečnosti. One koje se pune odozgo zahtevaju četvrtinu iste količine. Za čistiji veš možete dodati dve kašike sode bikarbone i dve kašike belog sirćeta za svako pranje.