Koliko nam je sna zaista potrebno: Nova studija otkriva da li je čoveku potrebno osam sati spavanja

 Koliko nam je sna zaista potrebno: Nova studija otkriva da li je čoveku potrebno osam sati spavanja

U okviru istraživanja, 3.974 bankarskih službenika nosilo je nedelju dana uređaje za merenje aktivnosti kojima je i praćen njihov san, a napravljen je i 3D ultrazvuk srca i CT srca kako bi se pronašli tragovi srčanih bolesti.

Foto: Shutterstock

Naučnici su utvrdili da u poređenju s ljudima koji su spavali sedam do osam sati oni koji su spavali manje od šest, imali su 27 odsto više izgleda za pretkliničku aterosklerozu – strukturne promene i zadebljanje zidova krvnih sudova što može da izazove komplikacije.

Ranija istraživanja povezala su manjak sna s tradicionalnim faktorima rizika za srčane bolesti poput povišenog šećera u krvi, povišenog krvnog pritiska, upale i gojaznost.

“San zajedno s ishranom i fizičkom aktivnošću jedna je od zdravih navika koje treba da usvojimo i održavamo kako bi naš kardiovaskualrni sistem bio zdrav”, kaže jedan od naučnika koji je radio na ovoj studiji i dodaje:

“Naši rezultati dokazuju tradicionalno verovanje da bi trebalo da spavamo oko osam sati dnevno. Za one koji zbog nekog razloga ne mogu izbeći kratak san preporuka je da budu aktivniji u kontroli drugih faktora rizika poput ishrane i fizičke aktivnosti.”

Iako je vrlo malo ispitanika, svega 160 ljudi, spavalo više od osam sati dnevno studija je utvrdila da te osobe imaju povećani rizik od srčanih bolesti. Žene koje su spavale više od osam sati imale su dvostruko veće izglede za pretkliničko nakupljanje plakova na krvnm sudovima u odnosu na žene koje su spavale sedam do osam sati dnevno.

Foto: Shutterstock

Muškarci su takođe imali nešto veći rizik od nakupljanja plakova uz previše sna, ali razlika je bila toliko mala da se moglo raditi i o slučajnosti.

“Važno je naglasiti da više nije uvek i bolje jer i previše sna može povećati kardiovaskularne rizike”, kaže doktor.

Ispitanici su bili stari prosečno 46 godina i niko nije patio od srčanih bolesti. Prosečno su imali umereni višak telesne težine i bavili se 45 minuta dnevno umerenim do intenzivnim fizičkim aktivnostima.

Ljudi koji su kraće spavali bili su stariji, težili više i imali povišen holesterol i krvni pritisak od pojedinaca koji su dovoljno spavali, navode stručnjaci.