Podržimo humanost: Modna revija “Osnažena” za štićenice Sigurne kuće u Nišu

 Podržimo humanost: Modna revija “Osnažena” za štićenice Sigurne kuće u Nišu

Modnu reviju inicirala je Evropska inicijativa poslovnih žena – Evrožena, a podržana je, uz Sigurnu kuću i Kuće klastera. Cilj organizovanja je da se pomogne ekonomskom osnaživanju štićenica Sigurne kuće.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće i jedna od organizatorki revije rekla je da se prijavilo mnogo žena koje su zainteresovanje za ovu modnu reviju koja je veliki humanitarni događaj.

Pre nekoliko dana potpisan je sporazum o saradnji između Milunke Ignjatović u ime Evrožena, Sonje Šćekić ispred Sigurne kuće i dr Danke Milojković ispred Kuće klastera.

“Svrha revije je plemenita i naš cilj je da predstavimo modne brendove na što bilji način. Pozvali smo eminentne ličnosti iz Pirota, Svrljiga, Bele Palanke da nam se pridruže i da na najbolji način predstavimo našu srpsku privredu i naše brendove sa juga Srbije i tekstilne industrije, a novac prikupljen sa revije biće namenjen ekonomskom osnaživanju i obuci žena koje se nalaze u Sigurnoj kući”, objasnila je Milunka Ignjatović ispred Udruženja Evrožena.

“Učešćem na ovoj humanitarnoj reviji daje se doprinos prevenciji nasilja u porodici kao i ekonomskom osnaživanju žena u Sigurnoj kući al i razvoju ženskog preduzetništvu na jugu Srbije. Novac koji dobijemo od Humanitarne revije biće namenjen za obuku žena koje su žrtve porodičnog nasilja”, rekla je dr Danka Milojković i dodala da će žene dobiti i besplatnu edukaciju kada je u pitanju rad sa tekstilom.

Tesktilci su motivisini za ovakvu saradnju jer će doboti jedinstvene modele, a njihov krajnji cilj je da postanu vidljiviji na tržištu, da povećaju svoju proizvodnju.

“Žene koje zavše obuku za rad sa tekstilom dobiće šansu da se zaposle kod nekog od ovih poslodavaca. Tu se otvara mogućnost zapošljavanja žena u tekstiloj industriji, a time se doprinosi i smanjenju siromaštva na jugu Srbije”, dodala je dr Danka Milojković.

Takođe, Kuća slatera pružiće mogućnost ženama da se infomišu gde mogu da nađu posao i kod kog preduzetnika, a pomoži će i da započnu svoj samostalni posao kroz besplatnu registraciju radnje i besplatnu uslugu vođenja knjiga u trajanju u tri meseca.

“Ekonomsko osnaživanje je nešto što je najbitnije za naše štićenice jer su većinom nezaposlene i zavisne od nasilnika sa kojim žive. Kada izađu iz Sigurne kuće potrebno je da sebi i deci obezbede ekonomsku sigurnost. Iz tog razloga nas raduje potpisivanje ovog sporazuma jer to znači ekonomsku samostalnost za naše korisnice”, kazala je Sonja Šćekić.

Humanitarna revija će okupiti oko 100 manekena-amatera iz javnih institucija, akademskog sektora i poslovne zajednice, medija, finansijskih organizacija iz Niša i sa juga Srbije, i doprineće i promociji domaćih modnih brendova i razvoju domaće tekstilne proizvodnje, što će uticati na smanjenje stope nezaposlenosti i prodsticanje kupovine domaćih proizvoda. Događaj će okupiti oko 300 ljudi sa juga zemlje koji će svojim učešćem pomoći humanitarnu akciju u borbi protiv nasilja na ženama kroz ekonomsko osnaživanje žena.

U Sigurnoj kući trenutno se nalazi osam žena i desetoro dece.