Ako imate hronične migrene, ovo je stvar koju morate da izbegavate

 Ako imate hronične migrene, ovo je stvar koju morate da izbegavate

Od 650 pacijenata koji su prestali s konzumacijom alkohola svaki četvrti je rekao da je to zbog migrena. Čak 78 odsto osoba koje konzumiraju alkohol navodi crno vino kao najčešći okidač za glavobolje.

Votka je bila okidač u samo osam odsto slučajeva.

Da li alkohol zaista okidač za migrene i zašto, slabo je poznato, napisali su autori studije u časopisu European Journal of Neurology. Alkohol se čini kao okidač u trećini slučajeva onih podložnih migrenama. Količina alkohola i vreme do početka bolova varira od osobe do osobe, stoji u zaključku.

Foto: Shutterstock

“Pacijenti s migrenama često povezuju konzumaciju alkohola s napadima migrene… Međutim, pacijenti ujedno napominju kako alkohol nije uvek pokretao migrenu”, rekao je voditelj studije Gerit Ondervater sa Univerziteta u Holandiji, prenosi Rojters.

Te migrene verovatno su rezultat alkohola i nekih drugih faktora.

“Identifikovanjem faktora koji dovode do migrena moglo bi se doći do stvari koje se treba izbegavati”, naglasio je Ondervater.

On i njegove kolege utvrdili su da je alkoholna pića kao uzrok migrena navelo 36 odsto ispitanih. Kod trećine tih pacijenata migrena je počela u prethodna tri sata, a za gotovo 90 odsto ljudi u prethodnih 10 sati. Pacijenti su procijenili da su otprilike dva pića pokretala migrene.

“Osobe s migrenama već nose teret i ograničenja zbog različitih faktora koji dovode do migrena. Uvek sam od njih čuo da im je zabranjeno da piju vino jer pate od migrena”, rekao je doktor iz centra za glavobolje u Riu de Žaneiru, a koji nije bio deo studije.

Foto: Shutterstock

Migrene tako mogu podstaći određene vrste crnog vina, uključujući i one s više fenola i flavonoida, dodao je ova doktor.

Kombinacija vina s drugim okidačima poput menstruacije, stresa, vrućine, određene hrane, gladovanja ili nedostatka sna, može takođe dovesti do migrena.